Kiölték a HIV vírust két férfiból

HIV-vírus, AIDS
Vágólapra másolva!
Csontvelő-átültetés után nem találtak HIV vírust (AIDS) két fertőzött férfiban. Az a tény, hogy a vérsejtekben nem találták a HIV nyomait, arra utal, hogy az alvó HIV vírust hordozó sejtek is eltűntek. Ha megerősítik is az eljárást, az átültetés veszélyes, aligha alkalmaznák amúgy jó egészségi állapotban lévő pácienseken.
Vágólapra másolva!

Két HIV-fertőzött férfi csontvelő-átültetésen esett át, amely után az immunrendszer szempontjából kulcsfontosságú nyiroksejtjeiből eltűnt a vírus.

A beavatkozást elvégző amerikai kutatók szerint a csontvelő-átültetés a vírus szaporodását megakadályozó antiretrovirális kezeléssel együtt megdöbbentő eredményt hozott a műtét után nyolc hónapra. A szakemberek elsődleges eredményeiket a washingtoni AIDS-világkonferencián is ismertetik - olvasható a HealthDay egészségügyi hírportálon.

Az antiretrovirális kezelésben részesülő HIV-fertőzött páciensek vérében gyakran nem mutatható ki a vírus. A nyiroksejtekben azonban a vírus látens formában elrejtőzhet, és ha az antiretrovirális kezelés megszakad, reaktiválódik. Az a tény, hogy a vérsejtekben nem találták a HIV nyomait, arra utal, hogy az alvó HIV vírust hordozó sejtek is eltűntek.

Ezen a ponton még messze nem lehet a betegeket gyógyulnak nyilvánítani, de az eredmények mindesetre figyelemreméltók - mondta Savita Pahwa, a Miami Egyetem orvosi kara AIDS-kutató központjának igazgatója. Mindez arra enged következtetni, hogy a hordozósejtek eltávolítását kell kutatni - mondta a kutató.

A két férfi kemoterápiás kezelést kapott vérrákra az őssejtbeültetés előtt. Egyikük két éve, másikuk négy éve esett át a beültetésen. Mindkettőnél úgynevezett graft-versus-host betegség jelentkezett (az őssejt- vagy csontvelő-transzplantáció után fellépő betegség, amelynek során a transzplantált csontvelőből származó donor immunsejtek antitesteket képeznek a beteg szövetei ellen). Az antiretrovirális kezelést a transzplantáció után is folytatták.

"Úgy véljük, hogy az átültetett sejtek kiölték és helyettesítették a páciens saját nyiroksejtjeit, közöttük a fertőzött sejteket is, és a donorsejteket az antiretrovirális kezelés megvédte a fertőzéstől az átültetés alatt" - mondta Daniel Kuritzkes, a tanulmány fő szerzője, a bostoni Harvard Orvosi Egyetem professzora. A professzor szerint az eredményben a graft-versus-host betegség is szerepet játszhatott.

Annak ellenőrzésére, hogy a transzplantáció és az antiretrovirális kezelés megsemmisítheti-e a HIV vírust, le kell állítani a beteg gyógyszeres kezelését, és Kuritzkes szerint ez lesz a következő lépés.

Még ha bebizonyosodik is, hogy az átültetés eltávolíthatja az alvó HIV vírus hordozósejtjeit, a csontvelő-transzplantáció veszélyes eljárás. Kuritzkes szerint nem valószínű, hogy antiretrovirális kezelésben részesülő, amúgy jó egészségi állapotban lévő HIV-pozitív pácienseken is alkalmaznák ezt az eljárást.