Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szokatlan módon startolt az új feketelyukvadász űrtávcső

nustar műhold
Vágólapra másolva!
Sikeresen felbocsátották a NASA feketelyukvadász űrteleszkópját. A NuSTAR nevű röntgencsillagászati műhold szerdán a marshall-szigeteki Kwajalein-atollról indult egy repülőgépről.
Vágólapra másolva!

Kivételesen egy repülőgépről indított rakéta juttatta Föld körüli pályára a NASA új műholdját. A 165 millió dolláros NuSTAR-t (Nuclear Spectroscopic Telescope Array, azaz Nukleáris Spektroszkóp Távcsőrendszer) egy Pegasus XL hordozórakéta indította egy L-1011 Stargazer jelű repülőgépről, amely a rakétát előbb 12 kilométeres magasságba vitte fel, majd ott eleresztette, és itt lépett csak üzembe annak hajtóműve. Az eljárás valamivel olcsóbbá teszi az ilyen kisebb műholdak indítását, mint a hagyományos módszer.

A jelenleg már 550 kilométeres magasságban keringő NuSTAR fekete lyukakra és egyéb egzotikus kozmikus röntgenforrásokra fog vadászni más galaxisokban. A röntgentartományban nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi hullámhosszakat képviselő, úgynevezett kemény röntgensugárzás-forrásokat keres majd, azt kutatva, hogyan formálódnak és növekednek az ilyen sugárzást kibocsátó fekete lyukak, valamint azt, hogy ezek a folyamatok miként hatnak az otthonukként szolgáló galaxisokra.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Fantáziarajz a Föld körüli pályán üzemelő műholdról (NASA)

Az űrteleszkóp a fekete lyukak legbelső régióit vizsgálja, ahol a forró anyag csaknem a fény sebességére gyorsul fel bezuhanása közben, nagyenergiájú röntgensugárzást bocsátva ki. Ezekben a térségekben a fény haladási irányát már jelentősen befolyásolja az erős gravitációs tér, amely sajátos, torzult alakot vesz fel a fekete lyukak gravitációjának hatására.

Film a felbocsátásról

A NuSTAR a szupernóvák maradványait a korábbiaknál részletesebben felméri a nagyenergiájú sugárzások hullámhosszán, kiegészítve az atomok képződésével kapcsolatos ismereteket, valamint megfigyeli az aktív galaxismagok szélsőséges környezetét - ahol szuper-nagytömegű fekete lyukak vannak. A várakozások szerint az új űrteleszkóp felvételei tízszer részletesebbek lesznek, mint a jelenleg működő röntgencsillagászati műholdak képei. További információk a műholdról az alábbi honlapon tekinthetők meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről