Hatalmas napkitöréseket produkálnak egyes Naphoz hasonló csillagok

szuperfler, napkitörés
Vágólapra másolva!
Szuper-napkitörések történnek a Naphoz hasonló tömegű és hőmérsékletű, de annál gyorsabban pörgő, illetve nagyobb foltokkal borított égitestek felszínén. A Napon ilyen hatalmas robbanásra nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Százhúsz napon keresztül 83 ezer Naphoz hasonló csillagot tanulmányoztak a Kiotói Egyetem kutatói, hogy megállapítsák, milyen gyakran jelentkeznek úgynevezett szuperflerek, más néven szuper-napkitörések az égitesteken. Ilyen jelenséget eddig nem sikerült megfigyelni a Napnál, és a korábbi feljegyzésekben sincsen nyoma, csak távoli égitesteknél mutatkozott. A gigantikus napkitörések során nagyságrendileg tízezerszer több energia szabadul fel, mint amennyi normál esetben egy-egy nagyobb Napon bekövetkezett kitöréskor.

Korábban több alkalommal észleltek ilyen szuperflereket Nap-típusú csillagok körül is. Ezek kialakulásának magyarázataként felmerült, hogy talán a hozzájuk nagyon közel keringő Jupiter-típusú exobolygók és a velük kapcsolatban fellépő mágneses kölcsönhatás generálja a jelenséget.

A japán kutatók megállapították, hogy a Naphoz hasonló csillagokon ritkák az ekkora robbanások. Összesen 365 ilyen jelenséget észleltek, melyek közül 101 zajlott le a Naphoz hasonlóan lassú tengelyforgású égitestnél. Úgy fest, a lassú tengelyforgás csökkenti a szuperflerek gyakoriságát - ilyen szempontból tehát kedvező égitest a Nap, ahol az elmúlt 2000 évben nem történt ilyen esemény, és statisztikai szempontból az elmúlt egymilliárd évben is kicsi volt rá az esély. Mivel a nagyobb napkitörések és a koronakitörések is befolyásolják a Földön és környezetében zajló tevékenységet, ez jó hírnek mondható.

Rosszabb a helyzet a Naphoz hasonló tömegű és hőmérsékletű, de gyorsabban forgó égitesteknél, ahol lényegesen gyakoribbak a robbanások. A felmérésből kiderült, hogy a szuperflerek előfordulásának nincs köze a csillagtól kis távolságra keringő Jupiter-típusú exobolygókhoz, tehát nem azok váltják ki a robbanásokat. Ugyanakkor kapcsolat mutatkozott a csillagfoltok méretével: a Napon lévőknél sokkal nagyobb foltokat mutató égitesteken gyakoribbak a hatalmas robbanások - feltehetőleg a foltok mérete és a szuperflerek megjelenése is az intenzívebb mágneses térrel és az abban lezajló jelenségekkel kapcsolatos. A kutatók eredményeiket a Nature május 16-i számában közölték.

Egy átlagos napkitörés a Solar Dynamics Observatory megfigyelései alapján (NASA)