Felhők csatája egy vulkán tetején

vulkán
Vágólapra másolva!
A dél-amerikai Tungurahua tűzhányó legutóbbi, 2006-os nagy kitörését választotta nemrég a nap csillagászati képének a NASA.
Vágólapra másolva!

A Tungurahua vulkán Dél-Amerikában, Ecuadorban található. Az aktív tűzhányó utolsó nagy kitörése 2006-ban történt. Ekkor 15 kilométer magas füstfelhőt bocsátott ki, amelynek útját a Csendes-óceán felett műholdképekkel sikerült követni. A kitörések során több település és számos egyéb létesítmény elpusztult, összesen heten veszítették életüket. A vulkán azóta szunnyad, tehát látványos kitörést nem produkál, de a felszín alatti izzó magma jelenlétére és lassú mozgására apró földrengések utalnak - ezekhez tavaly egy kisebb kitörés is kapcsolódott (lásd a videót a cikk végén).

Forrás: Patrick Taschler
A Tungurahua vulkán lávafolyásai, sötét hamufelhője és világos meteorológiai felhője a 2006-os kitörés során Patrick Taschler felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése (Patrick Taschler)

A mellékelt felvétel a 2006-os nagy kitörést mutatja, amelyet a NASA Astronomy Picture of the Day című honlapja a héten a nap képének választott. Több érdekes jelenség is megfigyelhető az éjszakai felvételen. Jól látszanak az izzó lávafolyások, amelyek a keskeny mélyedésekben koncentrálódnak, ennek megfelelően "szálas, hálózatos" mintázatot képeznek lefelé haladva. Az aktivitás keretében kiszabaduló hamu egy sötét felhőt hoz létre a kép bal felén, miközben a fehéres felhők "hagyományos" vízpárából álló képződmények. Ezek helyzete nem a vulkáni tevékenységgel, hanem a vulkán magasságával kapcsolatos. A tűzhányónak ütköző gáztömegekben a vízgőztartalom egy adott szint felett kiválik - ez burkolja sapkába a hegy felső részét.

Film a vulkán egy évvel ezelőtti, 2011. április 30-i kitöréséről. Érdemes megfigyelni, hogy a nappali, veszélytelennek tűnő hamufelhő alatt éjszaka válnak láthatóvá a kilövellt izzó lávatömbök (youtube.com)