Közös mechatronikai kutatómunka Debrecen és Nagyvárad egyetemei között

Vágólapra másolva!
Elsősorban a biztonságosabb és energiatakarékosabb építkezési technológiák kidolgozása a célja a Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Egyetem közös mechatronikai kutatómunkájának.
Vágólapra másolva!

Vesselényi Tibor, a nagyváradi intézmény Menedzsment és Technológiai Karának dékánhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy a két egyetem között a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében folyik kétéves kutatómunka. A jelenleg a felénél járó projekt során a két városban egy-egy laboratóriumot alakítanak ki mintegy 900 ezer euróból.

A mechatronikai mérnök a gépészeti, a villamosmérnöki és az alkalmazott informatikusi ismeretét felhasználva az intelligens gépek tervezését, működtetését, karbantartását végzi. Ma az iparban szinte valamennyi gép tartalmaz elektronikát és a működéséhez szükséges programot. A mechatronikai mérnök munkáját az építőiparban "intelligens épületek" kialakításában lehet elsősorban hasznosítani.

A dékánhelyettes közlése szerint a létrehozandó műhelyek egymást kiegészítve egyrészt segítik majd a régió építőipari cégeit olyan megoldások fejlesztésében, amelyek biztonságosabbá és gazdaságosabbá tehetik az épületeket, másrészt olyan szakembereket képeznek, akik a legújabb technológiák - például lézeres rezgésmérők, akusztikai műszerek, hőszigetelés-fejlesztő műszerek - használatában is felkészültek.

Az együttműködés keretében vasárnap zárult az a háromnapos nagyváradi esemény, amelyen a raktározástechnológiában használatos vonalkövető robotok versenyét tartották meg. A viadalon debreceni és nagyváradi mellett bukaresti és temesvári egyetemisták is részt vettek.

A robotok mindegyikét a hallgatók maguk építették, és ők fejlesztették ki az azokat irányító szoftvereket is. A különböző nehézségű pályákon gyorsaságban és pontosságban mérte össze erejét a húsz egyetemista mintegy tucatnyi robotja.