Uniós támogatással a korszerű oktatásért a Debreceni Egyetemen

Vágólapra másolva!
Európai uniós támogatással pályázati forrásból csaknem 5 milliárd forintos beruházással befejeződött a reáltudományi képzés korszerűsítése a Debreceni Egyetemen.
Vágólapra másolva!

A Debreceni Egyetem a régió szellemi vezetőjeként szoros kapcsolatot ápol a térség vállalkozásaival, a még hatékonyabb együttműködések kialakításához azonban elengedhetetlen volt a modern innovációs környezet és technológiai háttér biztosítása, így a reáltudományi képzés infrastrukturális és infokommunikációs hátterének fejlesztése.

A Debreceni Egyetem ennek megfelelően az Új Magyarország Fejlesztési Terv - Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP 1.3.1.-07/2-2F-2009-0001) keretében, 4,88 milliárd forint értékű európai uniós támogatással indította el reáltudományi képzésének korszerűsítését. A többlépcsős beruházásnak köszönhetőn létrejött az Interregionális Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ (MAG Ház), megvalósult az orvosképzés elméleti megalapozását segítő Elméleti Négyszög fejlesztése és rekonstrukciója, és új, önálló épületbe költözhetett az Informatikai Kar. Megújultak a villamos- és anyagmérnök-képzéshez kapcsolódó Bem téri laboratóriumok, valamint a gyakorlatorientált vegyész- és biomérnök-képzést biztosító Kémia épületben található kísérleti üzem.

A pályázat keretében továbbá átalakult a fent említett természettudományos fejlesztések mellett a műszaki képzés info-kommunikációs technológiai háttere is.

Megújult a kísérleti üzem

Mintegy 215 millió forintos pályázati forrásból teljesen megújult a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének kísérleti üzeme, amelynek ünnepélyes átadóünnepségét 2011. június 6-án tartotta a Debreceni Egyetem.

A rekonstrukció során több mint 113 millió forintból újították fel az épületet, emellett 101 millió forintot meghaladó összeget fordítottak gép- és műszerbeszerzésre. A beruházásnak köszönhetően jelentősen javul a gyakorlati oktatás minősége, emellett a laboratórium az országban egyedülálló módon helyet adhat vegyipari, biotechnológiai és gyógyszergyártó cégek számára végzett kutatásoknak is.

A nemzetközi szintű műszerezettségű üzemben szintetikus, fermentációs és gyógyszertechnológiai laboratóriumot alakítottak ki, amelyekben vegyipari, biotechnológiai és gyógyszeripari cégek számára is végezhetnek kísérleteket, emellett a rendszer alkalmas továbbképzések, szaktanfolyamok helyszínéül is. Mindez tovább erősítheti az egyetem és a régió iparvállalatainak kapcsolatát.

Megújultak a Bem téri laboratóriumok

210 millió forintos pályázati forrásból megújultak a Bem téri Fizikai Intézetben lévő laboratóriumok, amelyeket ünnepélyesen adtak át június 9-én. A beruházásnak köszönhetően 12 régebbi laboratórium felújítása és felszerelése mellett új, komplex hallgatói-oktatói-kutatói terek jöttek létre (elektronikai technológia, fotonika, villamos gépek és híradástechnika) amelyekben több mint 80 új számítógép, több modern műszer és berendezés (atomerő mikroszkóp, optikai szálhegesztő és tesztrendszer, komplex mérő és tesztrendszerek, optikai-, vákuum- és kriotechnika) áll az oktatók és hallgatók rendelkezésére.

unideb.hu

Az egyetemi oktatás sikerét a tanári kar és a megfelelő oktatási, laboratóriumi háttér biztosítja. Utóbbi különösen fontos, hiszen gyakorlati foglalkozások, mérések és szerelések nélkül nehezen képzelhető el a mérnökképzés. A "Villamos- és anyagmérnök képzéshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés - Bem téri laboratóriumok felújítása" alprojektnek köszönhetően a felújított korszerű, gyakorlatorientált oktatási terek és laboratóriumok kialakításával, az informatikai hálózat korszerűsítésével emeli az oktatás színvonalát.

Új épületben az Informatikai Kar

Korszerű, a 21. század igényeinek megfelelően kialakított új épületben kezdhette meg a 2011/12-es tanévet a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A beruházás 1,8 milliárd forintos uniós támogatás segítségével valósult meg. A Kassai úti Campuson épült 4500 m2-es komplexumban 3 nagyelőadó, 8 tanterem és 12 számítástechnikai labor, valamint kiszolgálóhelyiségek és irodák várják a kar több mint 2400 hallgatóját és 70 oktatóját.

"A beruházásnak köszönhetően az Informatikai Kar a korábbinál is versenyképesebb diplomát adhat hallgatóinak, emellett elősegítheti a régió informatikai-technológiai, gazdasági felzárkózását is" - jelentette ki az ünnepélyes megnyitón Fábián István rektor.

unideb.hu

"A tudásbázis többek között szélessávú internet kapcsolattal, modern infokommunikációs eszközökkel, a teljes épületet lefedő WiFi hálózattal biztosítja a korszerű, európai színvonalú tanulási, illetve munkakörülményeket" - fogalmazott Gaál István, a Tudományegyetemi Karok elnöke.

Kiépült továbbá egy belső informatikai hálózat is, így az intézmény diákjai, oktatói és az egyetemen kívüli felhasználók is elérhetik a kar által elhelyezett elektronikus tartalmakat.

Az Elméleti Négyszög fejlesztése

Az Elméleti Négyszög az egészségügyi képzésben résztvevő hallgatók tudásának megalapozásához szükséges infrastruktúrát biztosító műemlék épületegyüttes, amely többek között a Farmakológiai Intézetnek, az Anatómiai Intézetnek, az Élettani Intézetnek és az Igazságügyi Orvostani Intézet ad otthont. A fejlesztés és rekonstrukció nyomán az épületben található elméleti intézetek korszerűsítése valósult meg: számos új funkcionális laboratórium-együttest alakítottak ki, valamint fejlesztették a meglévőket is. Jelentősen bővült az oktatási és kutatási helyiségek száma, a korszerű építési módszereknek és az energiatakarékos megoldások felhasználásának köszönhetően pedig egy akadálymentes, család-, hallgató- és felhasználóbarát épületet alakítottak ki. A fejlesztés nyomán lehetővé vált a mentálhigiénés problémák kezelése, prevenciós tevékenység végzése és a tudományos eredmények mielőbbi beépítése az egészségügyi oktatásba.

Felnőttképzés korszerű környezetben

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a MAG Ház, amelynek október 28-án tartották avató-ünnepségét a Debreceni Egyetemen.

unideb.hu

Elsősorban felnőttképzési, illetve szaktanácsadási feladatokat lát majd el az Interregionális Műszaki- Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ (MAG Ház), amely 970 millió forintos beruházással, uniós támogatással valósult meg alig több mint másfél év alatt a Debreceni Egyetemen.

A MAG Házban 2600 négyzetméternyi területen alakítottak ki korszerű infrastruktúrával felszerelt előadó- és szemináriumi termeket, valamint közösségi tereket. A központ évente mintegy 3500 hallgató számára biztosít modern, idegen nyelvi képzésre is alkalmas oktatási és gyakorlati képzéshez is kiváló feltételeket. A MAG Házban induló kurzusok piacképes és hiánypótló ismereteket nyújtanak majd, valamint elősegítik a munkavállalók hátrányos helyzetének javítását. Az épületben kapott helyet az Agrár Műszaki Tanszék, a Sportgazdaság- és Menedzsment Tanszék, az EU-s kutatási projektet koordináló Területfejlesztési Regionális Egyetemi Tudásközpont, a KIT, a Team Academy, valamint az Öntözési Szaktanácsadási Informatikai Központ, az eKÖZIG és a KITE vállalati kutatócsoport.