Német-magyar tudományos fórum debreceni részvétellel

Vágólapra másolva!
Alakuló ülést tartott február 16-án Berlinben a Gábor Dénes Társaság. A tudományos testületnek tagja a Debreceni Egyetem professzora is.
Vágólapra másolva!

A Nobel-díjas kutató nevét viselő német-magyar egyesület célja, hogy a jövőben szorosabbra fűzze a két ország tudományos és társadalmi kapcsolatait, valamint elősegítse a Németországban élő magyar származású professzorok, kutatók együttműködését magyar kollégáikkal. Az egyesület emellett a magyar-német kutatói kapcsolatok kiépítéséhez szeretne fórumot biztosítani, illetve új típusú együttműködési formák kialakításával a tudomány mellett a civil társadalommal is erősíteni kívánja köteléket.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke üdvözölte a tudományos társaság megalakulását, és szakmai támogatásáról biztosította a német-magyar egyesületet.

"A Gábor Dénes Társaság a Tudományos Együttműködésért a jövőben a két nemzet közötti hatékonyabb tudományos információcsere egyik alappillére lehet" - mondta a berlini tudóstársaság alakuló ülésén Szász Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.

A Debreceni Egyetem is sokoldalú kapcsolatokat ápol Németországgal. Jó példa erre a múlt év novemberében a Münsteri Egyetemmel kötött együttműködési megállapodás, amely eredetileg a bioetika területén indult a kutatóegyetemi projekt kapcsán, de már most számos más tudományterületre kiterjedt. A tudós társasághoz is közösen csatlakozott a két intézmény: Münster képviseletében Michael Quante professzor, a Debreceni Egyetemről pedig Rózsa Erzsébet, a Filozófia Tanszék professzora.

"Bár a társaság jelenlegi profilja szerint a természettudományok, a műszaki tudományok és az orvostudományok vannak túlsúlyban, de azon munkálkodunk, hogy más, például a bölcsészet területén dolgozók számára is hasznos legyen ez a kapcsolat" - tájékoztatta Debreceni Egyetem portálját Rózsa Erzsébet. Az egyetem utazó követe szerint az egyesület elsősorban doktorandusz hallgatókat, fiatal kutatókat segíthet hozzá a jövőben ösztöndíjakhoz, kutatási lehetőségekhez.