Így készül a világrekorder ugrásra a Red Bull pilótája

Vágólapra másolva!
Várhatóan augusztusban kerül sor az osztrák Felix Baumgartner rekordokat megdöntő ugrására, aki 36 500 méteres magasságból fog kiugrani egy hőlégballon kabinjából.
Vágólapra másolva!

Felix Baumgartner és a Red Bull csapata 2005-ben kezdték tervezni a sztratoszféraugrást, mellyel egy ötvenéves magasságrekordot döntenének meg. Joseph Kittinger 1960-ban 31 3000 méter magasból, a sztratoszférából ugrott ki egy hőlégballonból, és bár voltak vállalkozók, új rekordot a mai napig nem sikerült felállítani.

Forrás: Luke Aikins/Red Bull Content Pool
Forrás: Luke Aikins/Red Bull Content Pool

Baumgartner egy tesztugrás során

Baumgartner 36 500 méteres magasságból, egy speciális nyomás- és hőálló szkafanderben fog kiugrani egy héliumballonra szerelt kapszulából. Az utóbbi hónapokban a kapszulát több tesztnek is alávetették a texasi Brooks városban lévő katonai bázison, és emberi szállításra alkalmasnak minősítették.

Forrás: Christian Pondella/Red Bull Content Pool
Forrás: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

Ebben a kapszulában fog utazni a pilóta

Sikeres ugrás esetén az osztrák pilóta nemcsak a magasságrekordot dönti meg, hanem ő lesz az első, aki szabadesésben átlépi a hangsebességet. Ezen kívül ez lesz a leghosszabb szabadesés (becsülten 5 perc 35 másodpercig fog tartani), és a legmagasabb emberes ballonos repülés.

Forrás: Jay Nemeth/Red Bull Content Pool
Forrás: Jay Nemeth/Red Bull Content Pool

Baumgartner a kapszulában az egyik próba alatt

Az ugrás célja nem csupán a rekordok megdöntése, hanem nagyon nagy tudományos jelentősége is van. A tapasztalatokat a későbbiekben az űrkutatásban hasznosíthatják, a tudományos és a kereskedelmi űrutazásban egyaránt. Az eredmények új generációs űrruhák és ejtőernyők fejlesztéséhez járulhatnak hozzá, és fontos információk nyerhetők az emberi szervezetről, hogy miként reagál a hangsebesség átlépésére.

Forrás: Garth Milan/Red Bull Content Pool
Forrás: Garth Milan/Red Bull Content Pool

Tesztelés a szélcsatornában

Baumgartner ugrását több kamera is rögzíteni fogja a földfelszínről és a pilóta saját szemszögéből is. Az eseményt a Red Bull Stratos oldalán élőben közvetíteni fogják.

Forrás: Jörg Mitter/Red Bull Content Pool
Forrás: Jörg Mitter/Red Bull Content Pool

Roswell, az ugrás tervezett helyszíne

A program újdonságai Facebookon és Twitteren is követhetők.