Meglátta árnyékát az állatkerti medve

Vágólapra másolva!
Meglátta árnyékát a medve csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népi időjóslás szerint még hosszú tél várható.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Kovács Attila
A ragyogó napsütésben vekkerrel ébresztették az állatkert három barnamedvéjét az intézménybe látogató óvodások és kisiskolások

A népi hagyomány a medvék viselkedésével kapcsolta össze az időjóslást: ha február 2-án jó idő van, a medve meglátja az árnyékát, és ettől megijedve visszabújik barlangjába - ez pedig a néphit szerint a tél elhúzódását jelzi. Ha azonban nem látszik az árnyéka, a téli hideg már nem tart sokáig. Ha a meteorológiai előrejelzéseket tekintjük, kemény téli időjárás várható a következő napokban, az 1987-es télhez hasonló.

A medvék nem úgy alszanak téli álmot, mint a denevérek, mormoták, pelék vagy sünök. Az európai barnamedvék - elsősorban a hozzáférhető táplálék szűkössége miatt - télen kevésbé aktívak, mint a tavasztól őszig tartó időszakban. (Az állatkerti medvéknek nincs ilyen gondjuk, hiszen télen is gondoskodnak a takarmányozásukról.) A témában lásd korábbi cikkünket: Nem várt dolgok derültek ki a medvék téli álmáról.

A csütörtöki "medvelessel" kezdődik a Fővárosi Állat- és Növénykert hagyományos négynapos Mackófesztiválja, amelynek ideje alatt számos program fogadja a látogatókat. Sőt, a tizennégy év alattiak, ha brummogva érkeznek, ingyen látogathatják az állatkertet. Csütörtöktől vasárnapig "medvetélkedők", méhészeti bemutató, a Barlangteremben játszóház és kézműves programok is várják a kicsiket és nagyokat. Szombaton és vasárnap játékmackó kiállítással és mackó örökbefogadási akcióval is kiegészül a programkínálat. A barnamedvék mindegyik napon 11 órakor, a jegesmedvék pedig 14 órakor kapnak enni.