Rossz időben hűtlenebbek a madarak

Vágólapra másolva!
Hamarabb hagyják el párjukat szélsőségesebb időjárási viszonyok között a madarak, állapították meg amerikai kutatók. A klímaváltozás miatt várhatóan csak növekedni fog a hűtlen madarak száma.
Vágólapra másolva!

"A legtöbb látszólag monogám madárnak végül több partnere van" - mondja Carlos Botero, aki az amerikai Nemzeti Evolúciós Szintézis Központ kutatójaként vizsgálta a madarak hűtlensége és a klímaváltozás összefüggéseit. Botero munkatársával, Dustin Rubensteinnel több száz madárfaj szaporodási viselkedéséről készült feljegyzést tekintett át. Azokra a fajokra összpontosítottak, ahol a hímek és a nőstények közösen nevelik a fiókákat. A nagy adatbázis magába foglalta a sarlósfecskéket, a cinegéket, a sólymokat, a poszátákat, a verebeket, a récéket, a ludakat és a sirályokat.

Az adatbázisukban szereplő minden fajra kiszámították a hűtlenség mértékét, meghatározva, hogy a fészkekben milyen arányban található félrelépésből származó fióka. Megnézték a válások mértékét is, azaz, hogy a madarak milyen arányban hagyták ott partnereiket a szaporodási időszakok között.

Amikor ezeket az adatokat összevetették az egyes fajok fészkelőhelyei közelében lévő időjárási állomások hőmérsékleti és csapadékadataival, érdekes összefüggésre figyeltek fel. A változó, kiszámíthatatlanabb éghajlatú vidékeken szaporodó madarak hajlamosabbak voltak a hűtlenkedésre.

A hűtlenség azoknál a fajoknál volt a legnagyobb mértékű, amelyeknek a meleg és a hideg legdrámaibb évszakos ingadozásaival kellett szembenézniük. Ilyenkor valószínűleg kifizetődő a promiszkuitás (vagyis a nemi partnerek váltogatása), mert növeli a fiókák genetikai sokféleségét, írja Botero a szabad hozzáférésű PLoS ONE folyóiratban megjelent cikkben. "A több partnerrel való párzás növeli annak esélyét, hogy legalább egy fióka hordoz olyan géneket, amelyek segítenek megbirkózni a várható változó körülményekkel" - magyarázta Botero.

Az éghajlatváltozás valószínűleg tovább növeli a hűtlenkedések arányát. "A klímaváltozás következtében az időjárási minták még kiszámíthatatlanabbakká váltak, és a szélsőséges időjárási események gyakorisága növekedett" - mondta Botero. Ez várhatóan nem marad hatás nélkül a madarak szaporodási viselkedésére sem.