A delfineket nem illeti meg alkotmányos védelem

Vágólapra másolva!
Elutasította az amerikai San Diego bírósága állatvédőknek azt a keresetét, amelyben az emberekével azonos alkotmányos védelmet követeltek kardszárnyú delfinek számára.
Vágólapra másolva!

A PETA állatvédő szervezet tavaly októberben perelte be a SeaWorld vízi élményparkot kardszárnyú delfinek rabszolgaként tartásának vádjával. Keresetében a szervezet az amerikai alkotmány 23. módosítására hivatkozott, amely a rabszolgaság eltörléséről rendelkezik. A módosítás 1865-ben lépett életbe.

A PETA keresetében a SeaWorld öt kardszárnyú delfinjét - Tilikumot, Katinát, Corkyt, Kasatkát és Ulisest - jelölte meg felperesként. Ügyvédjük azzal érvelt a meghallgatáson, hogy az "élő, lélegző, érző lények rendelkeznek jogokkal, és nem taszíthatók rabszolgaságba csak azért, mert nem embernek születtek".

"A 13. kiegészítés világos nyelvezetének egyetlen ésszerű interpretációja az, hogy csak személyekre vonatkozik, orkákra nem. Mind történelmi és modernkori forrásokból nyilvánvaló, hogy a rabszolgaság fogalma... csak személyekre vonatkoztatható" - érvelt döntésében Jeffrey Miller bíró.

Ez volt az első eset, hogy egy amerikai bíróság előtt az állatok jogainak alkotmányos védelmével érveltek.