Új képet közöltek az Ősrobbanás utáni Univerzumról

galaxis, galaxishalmaz
Vágólapra másolva!
Az Ősrobbanás után mindössze 600 millió évvel létezett galaxishalmazt figyeltek meg. Ez az eddig ismert legkorábbi ilyen objektum. A felfedezés megerősíti azt az elméletet, mely szerint a legnagyobb galaxishalmazok korán indultak fejlődésnek, és fokozatosan növekedett a tömegük.
Vágólapra másolva!

A Hubble űrtávcső segítségével minden eddig ismertnél távolabbi, 13,1 milliárd fényévre lévő galaxishalmazt fedeztek fel a csillagászok. Az objektum a Világegyetem kezdő pillanatát jelentő 13,7 milliárd évvel ezelőtt történt Ősrobbanás (Nagy Bumm) után mindössze 600 millió évvel már létezett.

Az Amerikai Csillagászati Szövetségnek ezen a héten zajló texasi konferenciáján jelentették be az eredményt. Az ilyen fiatal galaxishalmazok, avagy protohalmazok nehezen figyelhetők meg, ezért felfedezésükhöz nagy égterületet kell átvizsgálni.

A Hubble űrtávcső WFPC-3 kamerájának felvételein azonosították a BoRG-58 jelzéssel ellátott öt távoli galaxist a közeli infravörös tartományban. Az objektumok lényegesen kisebbek Tejútrendszerünknél, méretük a galaxisunk feléhez, illetve tizedéhez közeli. Ennek ellenére közel olyan fényesek, mint a Tejútrendszer, mivel életük elején heves csillagkeletkezés zajlott bennük és sok nagytömegű, nagy energiakibocsátású égitestet tartalmaztak.

A mérések során a halmaznak legfényesebb képviselőit sikerült azonosítani, feltehetőleg sok halvány tagot tartalmaz még a rendszer, de azok nem hagytak nyomot a felvételeken. A kérdéses galaxishalmaz mára bizonyára nagyobb tömegű objektummá alakult, miközben a környezetéből további csillagvárosokat vonzott magához.

Forrás: NASA, ESA, Levay, STScI
A távoli BoRG-58 jelű galaxishalmazt azonosító Hubble-felvétel. A kép nagyméretű változatának
letöltése (NASA, ESA, Levay (STScI), Trenti (University of Colorado, Boulder, University of Cambridge, UK), Bradley, the BoRG team)

A galaxishalmazról készült mérés az Univerzum azon fejlődési szakaszát mutatja, amikor az anyag még éppen csak elkezdett csoportokba rendeződni. A megfigyelés egybevág azokkal a kozmológiai modellekkel, amelyek szerint a galaxishalmazok korán kezdtek összeállni, az ősi sötét anyag csoportosulásainak megfelelően, majd fokozatosan növekedtek a Világegyetem fejlődése során.