Már egy zöld piramistól is rágyújtanának a dohányosok

Vágólapra másolva!
Ahogy Pavlov kondicionált kutyái csorgatták nyálukat a csengőszóra, úgy éreznek vágyat a cigaretta után a dohányosok a cigireklámok láttán. A rotterdami Erasmus Egyetem kutatóinak azt is sikerült kimutatni, hogy a dohányzás iránti vágy teljesen semleges ingerekkel is kiváltható.
Vágólapra másolva!

A hagyományos kondicionálással kapcsolatos kísérleteknél egy cselekvést, például evést vagy dohányzást teljesen semleges ingerekkel kötnek össze, például csengőszóval vagy egy képpel (ez a feltételes reflex). A másodlagos kondicionálás esetében egy újabb jelzést adnak hozzá a folyamathoz, például a csengőszót megelőzi egy lámpa felvillanása. A sikeres kondicionálás esetén már önmagában a lámpafény is elegendő a válasz kiváltására.

A rotterdami Erasmus Egyetem kutatói az önkéntesek kondicionálása során a dohányzással kapcsolatos képeket egy zöld piramissal, a semleges képeket pedig egy piros kockával kapcsolták össze. A tesztek során már csak a geometriai alakzatokat vetítették le, és közben EEG-vel vizsgálták az alanyok agyhullámait. A résztvevők között egyenlő arányban voltak dohányosok és nem dohányosok is.

A BMC Neuroscience-ben publikált eredmények azt mutatják, hogy a dohányzás iránti vágy másodlagosan is kondicionálható, ugyanis a figyelmet jelző P3 hullám nagyobb volt a zöld piramis láttán, mint a piros kockánál. Meglepő módon ez a nem dohányzóknál is megfigyelhető volt, ami a vizsgálat vezetője, Marianne Littel szerint arra utal, hogy az ő figyelmüket is ugyanúgy felkelti a dohányzás. A nem dohányzókhoz képest a dohányosokban ez a hullám még nagyobb volt, ami arra utal, hogy náluk könnyebben alakítható ki drogokkal összefüggő tanulás, mint a nem függőknél, mondta Littel. Hozzátette, hogy a tesztek ismétlése során ezek a különbségek megszűntek, ami azt jelezheti, hogy a másodlagos kondicionálás mulandó vagy egyszerűen csak a résztvevők elvesztették érdeklődésüket.