Vágólapra másolva!
Látványosan rajzolódik ki Hajdúböszörmény a Landsat műhold felvételén. A képen jól megfigyelhető a település alakja, valamint a közelben művelt földek területe.
Vágólapra másolva!

A NASA Earth Observatory honlapján Hajdúböszörmény képét mutatták be néhány nappal ezelőtt. A Landsat műhold 2002. augusztus 19-i felvételének középen az alföldi város látható, attól jobbra pedig egy erdő alkot nagy, sötét foltot. A kép többi részén jól azonosíthatóak az apró parcellák, amelyek a rajtuk termesztett növények és az alkalmazott művelési módok miatt más-más színűek.

Forrás: Earth Observatory
Hajdúböszörmény a Landsat műhold felvételén. A kép nagyméretű változatának letöltése. Tekintse meg a területet a Google világtérképén! (Earth Observatory)

A település szerkezetében felismerhető a kétbeltelkes gazdálkodás, ahol a lakóház és a gazdasági tevékenység helyszíne elkülönül egymástól. A centrumban az erődített templom található, majd a még mindig jól védhető belső területeken lakóházak vannak, a gyűrű alakon túl pedig a kert vagy ólaskert övezete helyezkedik el.

Film a Landsat műholdak munkájáról