Csúcstechnológia a szívsebészetben Debrecenben

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb orvostechnológiai vállalatának oktatóközpontja lett az Orvoscentrum Kardiológiai Intézetének szív-elektrofiziológiai laboratóriuma.
Vágólapra másolva!

A Medtronic Kelet-Európában elsőként a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában akkreditálta oktatóközpontját. Az erről szóló tanúsítványt január 17-én vehette át Édes István professzor, a Kardiológiai Intézet igazgatója Jörg Heikenfeldtől, a cég szívritmus-szabályozó üzletágának regionális vezetőjétől.

A pitvarfibrilláció újdonságot jelentő kétfajta kezelési módját a DE OEC Kardiológiai Intézetében nemzetközi szinten is az elsők között kezdték el alkalmazni Csanádi Zoltán vezetésével. A felhalmozott szakértelemnek köszönhetően az eljárást mostantól oktathatják is a központban hazai és külföldi szakorvosoknak egyaránt, köszönhetően annak, hogy az Elektrofiziológiai Laboratórium Nemzetközi Akadémiai Képző Központ minősítést kapott a kezelési eljárásokat kifejlesztő Medtronictól.

unideb.hu
unideb.hu



"A pitvarfibrilláció a 21. század járványa, a leggyakoribb szívritmuszavar, amely Európa-szerte közel ötmillió, míg Magyarországon több százezer beteget érint" - hangsúlyozta Csanádi Zoltán, a laboratórium vezetője.

A Medtronic által kifejlesztett rádiófrekvcenciás, illetve fagyasztásos technikák előnye a korábbi eljárásokhoz képest abban rejlik, hogy az új módszerekhez nem szükséges költséges navigációs berendezés és így sokkal egyszerűbben, gyorsabban és precízebben végezhetők el a beavatkozások.

"Az új eljárások minden előnyük mellett még olcsóbbak és a beteg számára is kisebb megterhelést jelentenek" - mondta Tamás Viktor, a cég magyarországi vezetője.

Édes István professzor szerint kiemelkedő jelentőségű, hogy a Debreceni Egyetem a nemzetközi képzési rendszer részévé válhatott, ráadásul a közép-kelet-európai térségben elsőként, ami fontos elismerése az itt folyó munkának.

"A nemzetközi színvonalú betegellátás és képzés biztosítása a centrum legkiemelkedőbb feladata. Ennek érdekében a DEOEC mindig nyitott a legújabb gyógyítási eljárások bevezetésére" - emelte ki Paragh György centrumelnök.

Az új központban évente 4-5 tréning megszervezését tervezik, amelyeken egyenként 2-5 szakorvos tud majd részt venni a világ bármely részéről.