Hatalmas égi oszlopként kel fel a Lovejoy üstökös - film

üstökös, lovejoy
Vágólapra másolva!
Látványos videofelvétel készült a Föld déli féltekéjéről jelenleg megfigyelhető Lovejoy üstökösről. Az égitest a Naptól távolodik, ezért csóváját látszólag maga előtt tolja.
Vágólapra másolva!

Miközben fokozatosan távolodik a Naptól, látványos égi jelenségként figyelhető meg a Lovejoy üstökös. Mint arról korábban beszámoltunk, az égitest túlélte kis naptávolságát és az ekkor fellépett forróságot. Az üstökösök látványos por-és ioncsóváját a Napból származó elektromágneses sugárzás, valamint a Napból részecskék formájában kiáramló napszél hozza létre. Mindkét csóva a Nappal közel ellentétes irányba mutat. Emiatt a távolodó üstökös látszólag "maga előtt tolja" a csóváját.


A Lovejoy üstökös és látványos csóvája (Stephaná Guidsard)

A sajátos helyzet eredményeként elsőként hatalmas, a 30 fokos látszó hosszúságot (azaz 60-szoros holdátmérőt) is elérő csóva vége emelkedik a látóhatár fölé hajnalban, majd csak ezt követi az égitest feje és benne az üstökösmag. Mindez jól megfigyelhető a mellékelt filmen is. Négy hajnali láthatóságot követhetünk itt végig, miközben először a Tejút meredek sávja, majd a vele majdnem párhuzamos, de sokkal keskenyebb üstököscsóva is felkel. Közben fényes meteorok is átcikáznak a felvételen. Mivel az égitest még közel látszik a Naphoz, nem sokkal később csillagunk is megközelíti a látóhatárt, és a napkelte felé haladva lassan kivilágosodik az égbolt.