A nap képe lett a NASA oldalán egy magyar fotós felvétele

Holdbéli táj egy földi szigeten, Milos, Görögország
Vágólapra másolva!
Magyar fotós örökítette meg azt a holdbéli tájat, amelyet a nap képének választottak a NASA földtudományi felvételeket bemutató oldalán. A kép Görögországban készült egy vulkanikus sziget, Milos partjainál.
Vágólapra másolva!

Milos szigete a Kikládok szigetcsoport tagja az Égei-tenger közepén. A sziget legszebb, Sarakiniko nevű partszakaszáról készítette az alábbi képet Csernátoni Attila. A holdbéli táj a NASA földtudományi felvételeket bemutató oldalára is felkerült.

Növényeknek nyoma sincs, csupán messzebb, a sziget belseje felé tűnnek fel a mediterrán éghajlatra jellemző bozótok. A vulkáni aktivitás az égei térségben mintegy 2-3 millió évvel ezelőtt kezdődött, Miloson egészen 90 ezer évvel ezelőttig vannak nyomai. Két vulkán csonkjai is megtalálhatók a szigeten, egyik Firiplaka közelében a déli részen, illetve északkeleten Trachylas mellett.

Forrás: Csernátoni Attila

A riolitos vulkanizmusnak köszönhetően a sziget igen gazdag különböző nyersanyagokban, híres hatalmas kénbányájáról, illetve bányamúzeumáról. Az ember már a neolitikum óta, kb. 70 ezer éve hasznosítja az itt fellelhető, vulkanizmusról tanúskodó anyagot, az obszidiánt.