Látványos üstökös ragyogott fel a déli égbolton

üstökös
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben tűnt fel a Lovejoy üstökös az égen, és bár a Naphoz közeledve gyorsan fényesedett, Magyarországról nem lehetett jól megfigyelni. A látványos égitest a napsúroló üstökösök közé tartozik: ezek szorosan megközelítik csillagunkat, és sokuk nem is éli túl a találkozást.
Vágólapra másolva!

A Lovejoy üstököst 2011. november 11-én fedezték fel, és december 15-én jutott legközelebb csillagunkhoz. Mint arról korábban beszámoltunk, ekkor mindössze 121 ezer kilométerre volt a Nap 6000 Celsius-fokos felszínétől. A ritka és forró napkoronában tartózkodott, ahol a hőmérséklet meghaladta az 1,1 millió Celsius-fokot. A csillagászok nagy meglepetésére az üstökös túlélte a Nap közelségét, ám eredeti, több millió tonnás tömege jelentősen csökkent, tetejében elveszítette a farkát is.

Az eredetileg is mindössze közel 500 méter átmérőjű üstökösmag megmaradt része a Naptól távolodva újabb anyagot bocsátott ki, és igen látványos objektummá vált: a Vénusz fényességét, azaz -4,5 magnitúdót is megközelítette. Égi helyzete sajnos nem kedvez az északi félteke megfigyelőinek. Az alábbi kép a Chilében található Paranal Obszervatóriumból készült.

Forrás: Blanchard, ESO
Guillaume Blanchard felvétele a Lovejoy üstökösről a Paranal Obszervatóriumból 2011. december 22-én. Az üstökös hosszú csóvája a kép bal oldalán, a Tejút közel függőleges sávja középen, míg a Nagy Magellán-felhő (a Tejútrendszer egyik kísérőgalaxisa) ettől jobbra látható. A kép nagyméretű változatának
letöltése (G. Blanchard/ESO)

Daniel Burbank űrhajós a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről is megörökítette az objektumot december 21-én, amint az a Föld korongja fölé emelkedett. A látványról sorozatfelvétel, abból pedig egy rövid videó is készült, amely itt tekinthető meg.

Forrás: Daniel Burbank, NASA
A Lovejoy üstökös a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről, a bolygónk korongja felett jól látható légrétegekkel. A kép nagyméretű változatának letöltése (Daniel Burbank, NASA)

Forrás: NASA
Egy részletgazdagabb felvétel az üstökösről az ISS fedélzetéről (NASA)


Film a Lovejoy üstökösről

Ajánlat: üstökös volt-e a betlehemi csillag?