Egyedülálló élővilága volt az ordovíciumi tengereknek

Vágólapra másolva!
Az ordovíciumi tengerek egyedülálló élővilágáról tanúskodnak azok a 460 millió éves fosszíliák, amelyek a brit Powys grófságban egy kőfejtőből kerültek elő.
Vágólapra másolva!

A jó állapotban fennmaradt fosszíliákat a walesi Llandrindod városa közelében, a Llanfawr-kőfejtőben találták, ahonnan eddig is nagyon sok fosszília került napvilágra. A leletek az ordovíciumból származnak, mely a paleozoikum második időszaka, 488 millió évvel ezelőtt kezdődött és 444 millió évvel ezelőtt ért véget.

"A területet az ordovíciumban tenger borította, a mai Wales sokkal délebbre volt, mint jelenleg. A Llandrindod körüli térségben vulkanikus eredetű szigetlánc helyezkedett el, amely egy kissé a mai Indonéziára emlékeztetett. Ahogy a szigetek növekedtek és erodálódtak, rengeteg üledék, például homok, sár lemosódott a tengerbe. Az anyag olyan gyorsan terítette be a tengerfenék lakóit, hogy fosszilizálódtak, és megmaradtak az utókornak" - mondta Lucy Muir paleontológus.

A fosszíliákat még 2004-ben tárták fel, de csak most vetették alá CT-vizsgálatnak, amelynek köszönhetően háromdimenziós képet nyertek az ordovíciumi életformákról. A leletek között szivacsokat, férgeket, hidromedúzákat, valamint csigaházas polipokat (nautiluszfélék, hátranéző szifótölcséres külsővázas lábasfejűek) találtak.

Lucy Muir egyedülállónak nevezte a leletegyüttest. "A világon több olyan lelőhely is van, ahol hasonlóképpen megőrződtek az ilyen fosszíliák, ám egyik helyen sem maradt fenn ez a típusú ökorendszer. Ennek köszönhetően képet kapunk az élővilág korabeli közösségéről, amely bizonyos vonatkozásban emlékeztet némely modern kori mélytengeri életközösségre" - mondta Lucy Muir, hozzátéve, hogy a leletekből ítélve az ordovíciumi élővilág sokkal változatosabb és összetettebb volt, mint ahogy eddig feltételezték.