A levegőből is sikerült kimutatni a marihuána-fogyasztást

kábítószer, marihuána, cannabis, joint, fű, füves cigi
Vágólapra másolva!
Nemcsak a légszennyező gázokat, polleneket és szálló port lehet kimutatni a levegőből, de a kokaint és marihuána-fogyasztásra utaló anyagokat is. A vegyületek levegőben történő azonosítása nagy segítséget jelenthet a rendőröknek az illegális drogfogyasztók elleni küzdelemben.
Vágólapra másolva!

Néhány évvel ezelőtt olasz kutatók elsőként mutatták ki természetes vízből a kokain maradékait. A Pó folyó vizsgálatából kiderült, hogy a folyó völgyében élő drogfogyasztók vizeletéből naponta körülbelül 4 kilogramm kokainmaradvány jut a vízbe.

2007-ben a római légszennyezettség-kutató intézet munkatársa, Angelo Cecinato analitikus vegyész és kollégái már levegőből is azonosítottak kokainmaradványokat. Az olasz kutatóknak most azt sikerült igazolni, hogy azokban a régiókban, ahol nagyobb a marihuána- és kokainfogyasztás, magasabb ezek vegyületeinek koncentrációja a levegőben.

Jelenleg a hatóságok csak közvetett forrásokra, így felmérésekre és rendőrségi adatokra hagyatkozhatnak a drogfogyasztási szokásokat illetően. Ám ha levegőből egyszerűen és olcsón meg lehetne határozni a drogok mennyiségét, lényegesen pontosabb adatokhoz juthatnának - mondják a kutatók.

Ennek tesztelésére Cecinato és kollégái a téli hónapokban Olaszország 8 régiójából 20 helyről, míg a nyári időszakban 14 régió 39 helyéről vettek levegőmintát. A levegőben kokain és kannabinoid vegyületeket kerestek (utóbbi utal a marihuána-fogyasztásra), de a pontos vizsgálatok végett szénhidrogének, nitrogén-oxidok és az ózon koncentrációját is meghatározták. Ezt követően az eredményt összevetették a rendőrségi adatokkal, és megállapították, hogy a kokain koncentrációjának területi eloszlása összefüggést mutat a lefoglalt kokain mennyiségével, vagyis magasabb ott, ahol több drogot fogyasztanak.

A kutatók további összefüggést vélnek felfedezni a vegyületek levegőbeli mennyisége és bizonyos típusú bűntettek, például rablás között. Az elemzések során statisztikai kapcsolatot találtak a kokainszintek és bizonyos ráktípusok, valamint a kannabionidok mennyisége és mentális rendellenességek között is, de Cecinato szerint még nem tudják, hogy ezek pontosan mit jeleznek.

Wilson Compton epidemiológus, a bethesdai nemzeti kábítószerfogyasztást kutató intézet munkatársa a Science folyóirat hírportáljának elmondta, hogy még korai bármilyen következtetést levonni a levegőbe kerülő, drogokból származő vegyületek egészségügyi hatásairól. "Ugyanakkor a közelmúltig a másodlagos dohányzást sem tartották kockázatosnak" - tette hozzá.