Debreceni kutatók kitüntetése a Magyar Tudomány Ünnepén

Vágólapra másolva!
A Magyar Tudomány Ünnepe november 3-i, miskolci nyitóünnepségén a Debreceni Egyetem két kutatója vehette át az Eötvös József-koszorút.
Vágólapra másolva!

Az eseményen a magyar tudományos élet több kiválósága is magas elismerésben részesült oktatói, kutatói, illetve tudományszervező tevékenységéért.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki Tamássy Lajost, az MTA doktorát, a Debreceni Egyetem professor emeritusát a differenciálgeometria, a tenzori összefüggések, a Finsler-geometriában és az areál terek elméletében elért, nemzetközileg is elismert eredményeiért, valamint Varga Zoltán Sándort, a biológiai tudományok doktorát, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, Evolúciós Állattani Tanszék professor emeritusát az evolúcióbiológia, a taxonómia, a biogeográfia és a természetvédelmi biológia területén nemzetközileg is elismert eredményeiért, módszertani újításaiért, kiemelkedően eredményes doktori és tudományos diákköri témavezetői tevékenységéért.

A kitüntetéseket Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át.

A Paksi Atomerőmű Rt. és a Wigner Jenő-díj kuratóriuma által adományozott Wigner Jenő-díjban részesült Raics Péter. A fizikai tudományok kandidátusa, a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense az atommagfizika tanításában, alap- és alkalmazott kutatásában, az atomerőművek biztonságát növelő nukleáris technikai módszerek kidolgozásában és az atomenergia széles körű népszerűsítésében végzett kiemelkedően eredményes tevékenységéért vehette át az elismerést.

A Hevesy György-díj a nukleáris kutatásért kuratóriuma a díj I. kategóriáját megosztva Kónya Józsefnek, a kémiai tudományok doktorának és Nagy Noéminek, az MTA doktorának ítélte a földtani képződmények határfelületi reakcióinak radioaktív nyomjelzéssel történő vizsgálatáért, a bátaapáti hulladéklerakó mérnöki gátjaival kapcsolatos kutatásaiért és kiemelkedően eredményes oktatási tevékenységéért.