Sikeresen elcsábította egy nőstény a homoszexuális pingvint

Vágólapra másolva!
Több mint egyéves együttélés után szétválasztották a torontói állatkert homoszexuális pingvinpárját. Az egyik hím, Buddy már sikeresen párzott is egy nősténnyel.
Vágólapra másolva!

Buddyt és Pedrot egy hónappal ezelőtt költöztették szét, eredetileg ugyanis egy szaporítási program miatt szerezték be a két hím pápaszemes pingvint. Az állatok azonban a nőstények helyett egymás iránt mutattak szoros, egyes megfigyelések szerint szexuális vonzalmat, és elválaszthatatlanok lettek. A szakemberek szerint a két hím kiváló génekkel rendelkezik, ezért döntöttek úgy, hogy szétválasztással próbálják meg őket rábírni, hogy nőstényekkel párosodjanak.

A költözés után három nappal az egyik pingvin, Buddy párosodott is egy nősténnyel, Farai-val. Pedro egy Thandiwey nevű nősténynek udvarol már hetek óta, de a tojó eddig nem tanúsított komoly érdelődést iránta.

Tom Mason, az állatkert munkatársa szerint a két hím között inkább csak szociális vonzalom lehetett, és előbb-utóbb mindkettőnek lesz nőstény párja. A 21 éves Buddy korábban több mint tíz éven át élt együtt egy nősténnyel, és fiókákat is nemzett, míg a tízéves Pedronak még sosem volt utódja.

A pápaszemes pingvin az egyetlen Afrikában élő pingvinfaj. Veszélyeztetett, állománya évente 2 százalékkal csökken. Jelenleg nagyjából 224 000 egyed él a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia kavicsos, sziklás tengerpartjain.

Állatkertekben nem ritkák a homoszexuális pingvinek, az egyik leghíresebb példa a New York-i Central Park állatkertjének hím kantárospingvin-párja (Pygoscelis antarcticus). Roy és Silo először egy kődarabot próbált közösen kikölteni. A gondozók ezután adtak nekik egy tojást, amelyet a pár kiköltött, és a "szülők" közösen nevelték föl a tojásból kikelt fiókát, Tangót.