Így közlekedik ugrálva az afrikai gőtehal - videó

Vágólapra másolva!
Egy tüdőshal, az afrikai gőtehal ugrálva és bicegve ugyan, de képes a talajon közlekedni uszonyaival. Ez arra utal amerikai kutatók szerint, hogy a járás a víz alatt alakulhatott ki, még mielőtt az ehhez hasonló állatok a vízből a szárazföldre vándoroltak volna.
Vágólapra másolva!

Neil Shubin, a Chicagói Egyetem kutatója és csoportja megállapította, hogy az afrikai gőtehal (Protopterus annectens) egyértelműen képes felemelni a testét a talajról, és hátsó végtagjait használva halad előre. Ezt a képességet korábban csak a korai négylábúakról feltételezték.

A gőtehal teste hosszúkás, függőlegesen lapított, angolnaszerű, testén két pár hosszú, fonalszerűen vékony úszó helyezkedik el. A tüdőshalról az a pletyka járta kutatók körében, hogy alkatát meghazudtoló módon képes ezekkel az uszonyokkal járni. Shubin csoportja ezért olyan kísérletet tervezett, ahol egy speciális akváriumban videóra tudták rögzíteni a halak mozgását.

A felvételekből kiderült, hogy a gőte gyakran használta hátsó uszonyait arra, hogy azokkal lökdösve magát haladjon előre a talajon, de váltva, járáshoz hasonlóan is használta az úszókat.

Az afrikai gőtehal élőhelye rendszeresen kiszárad, ezért azt a túlélési technikát alkalmazza, hogy berágja magát a talajba. Testét ilyenkor tokká keményedő nyálkaréteg fedi, miközben tüdővel lélegzik - így akár egy évet is kibír.

A tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn tették közzé.