Ezeket a kisbolygókat kapták az év ismeretterjesztő tudósai

Vágólapra másolva!
Két kutató házaspárnak adták át Az év ismeretterjesztő tudósa díjat hétfőn a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat székházában, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Illés Erzsébet, a fizikai tudomány kandidátusa, planetológus és Almár Iván, a fizikai tudomány doktora, űrkutató, valamint Hargittai Magdolna akadémikus, kutatóprofesszor és Hargittai István akadémikus, egyetemi tanár nyerte el a 2010-es és 2011-es évre vonatkozóan a Tudományos Újságírók Klubja (TÚK) által megszavazott Az év ismeretterjesztő tudósa díjat.

Ez alkalommal először kisbolygókat is elneveztek a díjazottakról. A kisbolygókat az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének munkatársai fedezték fel néhány évvel korábban, és a Nemzetközi Csillagászati Unió múlt pénteken hagyta jóvá az elnevezésüket.

Forrás: Tudományos Újságírók Klubja
Illés Erzsébet és Almár Iván

Forrás: Tudományos Újságírók Klubja
Hargittai István és Hargittai Magdolna

Forrás: MTA
Az Almár Ivánról elnevezett kisbolygó a legfényesebb csillagtól jobbra látható, amint két felvétel készítése között eltelt időben elmozdult az állócsillagok hátteréhez képest (így fedezik fel a kisbolygókat). Az égitest hivatalos neve (191856) Almarivan, azaz a 191 856. kisbolygóként katalogizálták

Forrás: MTA
A kép középpontjában a (191857) Illeserzsebet kisbolygó

Forrás: MTA
A kép középpontjában a (192155) Hargittai kisbolygó

Az 1996-ban alapított díjat a TÚK évente adja át azoknak a kutatónak, aki magas színvonalú, széles körben elismert tudományos, szakmai tevékenységük mellett elkötelezetten és hatékonyan veszik ki részüket a tudomány eredményeinek és a mögötte álló emberi teljesítménynek a társadalommal való megismertetéséből.

Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a tudomány eredményeinek széles közönséggel való megismertetésének Magyarországon tradíciója van. "Ismertté tenni a kor legújabb tudományos eredményeit, hozzátartozik egy nemzet kultúrájához" - hangsúlyozta.

A díjat elsőként Simonyi Károly fizikaprofesszor vehette át, majd az évek során a tudományos újságírók szavazatai alapján az elismerésben részesült Csányi Vilmos etológus, R. Várkonyi Ágnes történész, Falus András immunológus, Marx György fizikus, Vekerdi László irodalom- és tudománytörténész, Csermely Péter biokémikus, Vámos Tibor villamosmérnök, Freund Tamás agykutató, Lukács Béla fizikus és Kordos László őslénykutató.