Elvis-frizurás majmot és pszichedelikus gekkót fedeztek fel

Vágólapra másolva!
Egy élénk színű gekkó, egy uborkára hasonlító hal és egy Elvis-frizurás majom is van a között a 200 faj között, amelyeket a Mekong vidékén fedeztek fel az elmúlt évben.
Vágólapra másolva!

A WWF hétfőn tette közzé a múlt évben Mekong folyó mentén felfedezett fajok listáját. Az úgynevezett Nagy Mekong-vidék (amelybe Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld, Vietnam és a dél-kínai Jünnan tartomány tartozik) biológiai sokszínűsége olyan hatalmas, hogy kétnaponként bukkannak egy-egy új fajra.

Az új fajok között található egy élénk narancssárga lábú, sárga nyakú, kékesszürke testű gekkó, amelyet egy dél-vietnami szigeten fedeztek fel. A megjelenése alapján pszichedelikus gekkónak (Cnemaspis psychedelica) elnevezett faj az alig 8 négyzetkilométeres, buja növényzettel borított sziget (Hon Khoai) kőgörgeteges részén honos.

A másik különleges faj egy fekete-fehér piszeorrú majom, amelynek fejszőrzete nagyon hasonlít az Elvis-frizurára. A Rhinopithecus strykeri nevű majomra a kutatók Mianmar egyik hegyvidéki tartományában bukkantak rá. A majmot a helybéliek már jól ismerték, a kutatók is a helyi vadászok útmutatása alapján jutottak a nyomára. A helyi legendák szerint a majom esős időben gyakran a térde közé hajtja a fejét, ugyanis felfelé néző, pisze orrába könnyen belecsorog az esővíz.

L. Lee Grismer
Pszichedelikus gekkó

A 208 felfedezett faj közül még kiemelkedően érdekes egy hímek közreműködése nélkül, szűznemzéssel szaporodó gyík, egy uborkára hasonlító hal és öt húsevő kancsóka növény. Ez utóbbiak közül néhány patkányokat, sőt madarakat is magához csalogat és zsákmányul ejt.

A hatalmas fajgazdagság ellenére a WWF aggódik a fajok fennmaradása miatt. Az élőlényeket fenyegeti az orvvadászat és az élőhelyük folyamatos zsugorodása. "A mekongi kormányzatoknak be kellene látniuk, hogy a biológiai sokszínűség védelme nem kidobott pénz, hanem olyan befektetés, amellyel biztosítják a hosszú távú stabilitást" - mondja Stuart Chapman, a WWF Nagy Mekong természetvédelmi igazgatója.