Természetes kincsesbányát fedeztek fel a tengerfenéken

Vágólapra másolva!
Kétezer-nyolcszáz méterrel a tengerszint alatt jelentős fémkészleteket fedeztek fel az Indiai-óceánban német kutatók. Az értékes kőzet vörösréztartalma csaknem 24 százalék - ez a legmagasabb érték, amelyet valaha tengerfenéken mértek.
Vágólapra másolva!

A Német Nyersanyag Ügynökség (Dera) szakértői Madagaszkártól keletre aranyban, ezüstben, bizmutban, szelénben, tellúrban és indiumban bővelkedő kőzeteket is találtak a tengerfenéken. A kutatók hanghullámokkal és mágneses mezőt mérő műszerekkel tanulmányozták az óceán mélyét. A nyolcvanas években már találtak utalásokat fémek előfordulására, közelebbről azonban csak most sikerült megvizsgálni.

A jelenlegi expedíció csak szúrópróbaszerűen tudta felbecsülni a készleteket, azok valós kiterjedéséről csak fúrásokkal lehetne pontosabbat megtudni. A hír mégis löketet adhat a mélytengeri bányászatnak, amely eddig tetemes költségei miatt kevésbé volt kifizetődő. A kereslet és az árak növekedésével azonban ez változhat a jövőben.

A Geology című szaklapban megjelent cikk szerint egyes tengeri fémkészletek kiaknázása akár kifizetődő üzlet is lehet. Németország azt reméli, hogy kutatóinak eredményei megalapozhatják, hogy Kína és Oroszország után ő is kapjon az ENSZ-től hozzáférési jogot a fémben gazdag területekhez.