Lámpafények a köd alatt: Horvátország, ahogy még nem láttuk

zágráb égbolt
Vágólapra másolva!
Éjszakai színes, világító foltokká alakultak a városfények a ködtakaró alatt, míg az égen íveket húznak a csillagok a Föld forgása miatt. Látványos éjszakai csendélet Horvátországból.
Vágólapra másolva!

Hosszú expozíciós idejű felvétel mutatja a csillagok útját az égen egy ködben úszó völgy felett. A kép a Zágráb közelében lévő Medvednica-hegyről készült. A Zágrábtól északra lévő külvárosi terület éjszakai fényei színes foltokként jelentkeznek a ködtakaróban - a kékes foltok a régebbi higanygőzlámpákat, a sárgásak az újabb nátriumgőzlámpákat mutatják.

Forrás: Boris Stromar]
A Föld forgásától elforduló égbolt, és ezért íveket húzó csillagok képe egy klasszikus emulzióra készített felvételen. A fotó nagyméretű változatának letöltése (Boris Stromar, további felvételek a fotós
astrobio.net honlapján tekinthetők meg)

A Föld forgása miatt az égbolton látható csillagok keskeny íveket húztak, de maga az északi égi pólus és az ott mutatkozó Sarkcsillag nem látszik a felvételen. Ugyanakkor könnyen ki lehet találni, hogy a kép közepétől nem sokkal jobbra mutatkozott az északi irány, mivel itt közel vízszintes a csillagok útja. Az erre látható objektumok soha nem nyugszanak le a fénykép készítésének helyéről nézve, csak körbe-körbe járnak az égi pólus körül, miközben napi mozgásuk során nem érik el a látóhatárt.

Az égbolt napi mozgása filmfelvételen