Vágólapra másolva!
Már csak napok kérdése, és a Föld népessége eléri a 7 milliárd főt. Egy internetes alkalmazás segítségével bárki megnézheti, hogy hányadik lakosa bolygónknak.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ becslése szerint október 31-én fog megszületni a Föld hétmilliárdodik lakosa. Bolygónk 1999-ben lépte át a hatmilliárdos népességet, és mindössze tizenkét év kellett ahhoz, hogy újabb egymilliárddal több ember éljen a Földön.

Egy ötletes - természetesen nem teljesen precíz - alkalmazás segítségével bárki ellenőrizheti, hogy hányadikként született a Földön. A Population Action International szervezet What's Your Number? oldala születési dátum alapján számolja ki, hogy ki hányadik a hétmilliárdból (bár délután már azt tapasztaltuk, hogy a szerver valószínűleg összeomlott). Az [origo] szerkesztőségének legidősebb tagja még csak a 2 357 149 534., míg a legfiatalabb 4 855 972 837., a születésük közötti években tehát körülbelül 2,5 milliárd emberrel nőtt a Föld népessége. Az oldal számlálója szerint szerda reggel 10 órakor körülbelül 6 milliárd 997 millió 91 ezer ember élt a Földön, és ez a szám naponta 200 ezerrel növekszik.

Az emberiség története során a Föld népessége eleinte nagyon lassan növekedett, csak 1800 körül lépte át az egymilliárdot. Ezzel szemben az elmúlt 50 évben hárommilliárdról hétmilliárdra nőtt. 2050-re várhatóan újabb 2,3 milliárddal gyarapodik a Föld népessége - közel annyival, amennyien összesen éltek a bolygón 1950-ben.

***

Kíváncsiságból csütörtökön is ellenőriztük, hogy hányadikok vagyunk a hétmilliárdból, ám meglepetésünkre a program ugyanazt a számot dobta ki, mint szerdán. A jelek szerint tehát az alkalmazás a haláleseteket nem veszi figyelembe.