Konferencia az egyetem és a cégek kapcsolatáról Debrecenben

Vágólapra másolva!
A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok idén harmadik alkalommal rendezték meg a Kapcsolatok Napját.
Vágólapra másolva!

Az esemény középpontjában az egyetem és a cégek, iparvállalatok közötti kapcsolat állt. A 2011. október 8-i rendezvényen ünnepélyes keretek között adták át a Tudományegyetemi Karokért Díjat.

A Kapcsolatok Napja a Tudományegyetemi Karok életében az a kitüntetett alkalom, amikor a kutatási eredményeket felhasználó, végzős hallgatókat befogadó cégek, vállalatok képviselőivel találkoznak az egyetemi oktatók, kutatók.

"Fontos számunkra a külvilággal való intenzív kapcsolat. Fontos információkat kapunk a cégektől, hogy hogyan tehetjük oktatásunkat piacképessé. Ez jelentősen növeli hallgatóink elhelyezkedési esélyeit. Szakembereink számára az aktuális kutatási irányok meghatározásában segít az aktív kapcsolat. Másrészt a cégeknek alkalmuk van használni az egyetemi tudásbázist, és használható munkaerőt kapnak az egyetemtől" - foglalta össze Gaál István TEK elnök a Kapcsolatok Napja célkitűzéseit.

A rendezvény hagyományai szerint idén is átadták a Tudományegyetemi Karokért Díjat, amellyel ebben az évben Ábrahám Lászlót, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetőjét tüntették ki. A Tudományegyetemi Karokért Díj azon személyeknek adományozható, akik tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak a TEK elismertségének növeléséhez, kapcsolatrendszerének fejlesztéséhez. A National Instruments több mint egy évtizede támogatja a Debreceni Egyetemet, az együttműködés a Tudományegyetemi Karok mind a nyolc karát behálózza, 2004 óta a cég több mint 22 millió forint szakképzési támogatást is nyújtott a TEK számára.

A Kapcsolatok Napján a díjátadást követően két szekcióban folytatódott a tanácskozás: a Műszaki Kar innovatív projektjeivel foglalkozott, ahol a fenntartható környezet és a megújuló energiák hasznosítása állt a középpontban, míg a másik szekcióban a Tudományegyetemi Karok kihelyezett tanszékei mutatkoztak be. A TEK hét kihelyezett tanszéket alapított, többek között a TEVA Gyógyszergyárban, a Hortobágyi Nemzeti Parkban és a Tiszai Vegyi Kombinátban sajátíthatnak el gyakorlati ismereteket a hallgatók.