Barlangi holdbázis tervét jelentették be az oroszok

Vágólapra másolva!
A jelenleg becsült költségek töredékéért valósulhatna meg egy emberes holdbázis, ha azt a felszín alatti lávaalagutakba építenék.
Vágólapra másolva!

"Bárt az Egyesült Államok juttatta az első embert a Holdra, Oroszország létesítheti az első kolóniát kísérőnkön" - mondta Szergej Krikajlov kozmonauta az Orosz Űrügynökség sajtótájékoztatóján a napokban.

Forrás: NASA
Fantáziarajz egy kiépített holdi barlang bejáratáról (NASA)

Az oroszok az emberes holdbázist nem kísérőnk felszínén, hanem az alatt létesítenék. Az elmúlt években több olyan felvétel is készült, amelyek alapján a Hold felszíne alatt lávaüregek, természetes barlangok lehetnek. Az oroszok szerint ezek ideális helyszínek az emberes expedíciókhoz, és lényegesen olcsóbbá teszik bármilyen állandó holdbázis megépítését.

Forrás: NASA/GSFC/Arizona State University
Egy holdi lávacsatorna két beomlott tetőnyílása a Lunar Reconnaissance Orbiter-űrszonda felvételén (NASA)

Egy holdbázis létesítésének legdrágább része a szükséges anyagok és felszerelések Holdra juttatása a Föld felszínéről. A bázis tömege azonban a töredékére csökken, ha a természetes holdi barlangokat használják fel a célra. Ott ugyanis nincs szükség a meteoritbecsapódások vagy a káros sugárzások, illetve a nagy hőingás elleni védelemre. Az oroszok szerint egy felfújható kabin tökéletesen megfelel, ennek tömege (és a feljuttatás költsége) pedig százada vagy még kevesebb, mint a fémből készült egységeknél.

ForrA!s: JAXA
A Kaguya-űrszonda fotója egy krátereknél mélyebb alakzatról, amely egy barlang beszakadt teteje is lehet (JAXA)

Oroszország az elmúlt időszakban az emberes űrrepülés terén csak a Nemzetközi Űrállomásra küldött legénységet, oda is gyakran amerikai, az útért fizető asztronautákat. Hosszabb távon azonban nem lehetetlen a fentiek megvalósítása, és Oroszország aktív visszatérése az emberes űrrepülés frontvonalába.