A NASA lesz a magánűrhajó egyik első bérlője

SpaceShip, Virgin Galactic
Vágólapra másolva!
Legalább egy út erejéig a NASA is bérli a SpaceShipTwo nevű magánűrhajót. Bár ez nem kerüli meg a Földet, fedélzetén az emberi szervezet és egyes műszerek súlytalansági viselkedése vizsgálható.
Vágólapra másolva!

A NASA űrhajósai felkészítésében, illetve néhány berendezés tesztelésében is felhasználhatja a Virgin Galactic cég űrugrás-szolgáltatását, amely egyébként bárkinek elérhető lesz a közeljövőben, körülbelül 200 000 amerikai dollár/fő áron. A Virgin Új-Mexikóban építi űrrepülőterét, amelynek kifutóját tavaly októberben avatták fel. Bár végleges időpont még hivatalosan nincsen, az első utazások 2012-ben, legkésőbb 2013-ban várhatóak, és az alábbi oldalon már foglalni is lehet rájuk.

Innen startol a SpaceShipTwo nevű űreszköz, amelyek segítségével a fizető utasok néhány percre megtapasztalhatják a súlytalanság állapotát. Az első fokozatban hagyományos repülőgépként induló, majd arról leváló és rakétameghajtással továbbemelkedő egység nem kerüli meg a Földet, de néhány percig súlytalanság áll elő a fedélzetén. Eközben gyönyörű látványt nyújt a magasból bolygónk, az égbolt pedig már feketének látszik. A néhány perces súlytalanságot követően az űreszköz belép a Föld légkörébe, siklórepülésben ereszkedik, végül egy repülőgéphez hasonlóan landol a felszínen.


szólj hozzá: A SpaceShipTwo magánűrhajó


SpaceShipTwo - Bemutatták az első magánűrajót (Virgin Galactic)

A nem hivatalos hírek szerint a NASA egyelőre egy teljes utat bérelne ki (vagyis az egész hatszemélyes gépet foglalná), de két további utazás megrendelése is felmerült - ezek együttesen 4,5 millió dollár bevételt hoznának a Virgin Galacticnak.

Forrás: Virgin Galactic
Az utazás fázisai (Virgin Galactic)

A megrendelés ténye arra utal, hogy a Virgin megbízható szolgáltatást nyújt majd. Emellett arra is rámutat, hogy az állami űrtevékenység a jövőben egyre több helyen fog kapcsolódni az üzleti szektor által végrehajtott űrrepülésékhez.

Újdonságok a Föld bolygóról - előadás

A Budapest a Naprendszer fővárosa című előadás-sorozat keretében a Polaris Csillagvizsgálóban (Budapest, III. kerület Laborc u. 2/C) ezen a héten kedden Földváry Lóránt A GOCE szonda újdonságai címmel tart előadást.

Az őszi előadássorozat a bolygórendszerünkkel kapcsolatos új ismereteket, kutatási eredményeket mutatja be. A programban a hazai kutatók és eredményeik hangsúlyosan szerepelnek. A rendezvény után az érdeklődők távcsövekkel megfigyelhetik az éppen megfigyelhető bolygókat is. Az előadás a Polaris TV segítségével az interneten élőben is követhető.