A felhők fölé szállt a diákok léggömbje - videó az útról

Vágólapra másolva!
Látványos kisfilmet készítettek egy sztratoszféráig emelkedő meteorológiai ballon utazásáról. A videó jól mutatja, miként emelkedett a léggömb a felhők fölé, ahol már majdnem fekete az ég, és miként landolt végül a tengeren.
Vágólapra másolva!

Harminchat kilométer magasra, a légkör troposzférának nevezett alsó tartománya fölé emelkedett az a ballon, amelyet néhány diák készített Nagy Britanniában. A troposzféra földrajzi szélességtől és évszakoktól függően 14-20 kilométeres magasságig terjed. Ebben a rétegben található a légköri vízpára, a felhők és az atmoszféra gázanyagának jelentős része, itt zajlanak a felszínen ismert meteorológiai folyamatok, és itt közelekednek a repülőgépek is. A troposzféra felett helyezkedik el az 50 kilométeres magasságig terjedő sztratoszféra, ahol intenzív sugárzási és vegyi folyamatok zajlanak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=VHi8zzoajP1SRs7H

Az utazás pillanatai (Josh Tailor)

A brit Josh Tailor és barátai önkéntes támogatók adományai segítségével készítették el a meteorológiai ballonra rögzített rendszert, amely megörökítette a szerkezet útját. A héliummal töltött ballon alatt több kamera lógott, valamint egy GPS jeladó, amelynek segítségével a leszállás után meghatározták a műszer landolási helyét. A TMSB jelű szerkezet 5 méter/másodperc sebességgel emelkedett, majd a kívánt magasságot elérve levált a ballonról, és egy ejtőernyővel landolt a tengeren.