Meteorit zuhant egy Párizs melletti házra

meteorit
Vágólapra másolva!
Egy körülbelül 7 centiméteres meteorit zuhant egy házra a francia Draveil városában, Párizstól 12 kilométerre.
Vágólapra másolva!

A ház lakói éppen nyaraltak, és hazatérésük után vették észre a tetőn lévő lyukat. A tyúktojás nagyságú, 88 grammos kődarabot aztán egy kőműves találta meg a szigetelésre használt üveggyapotban.

Alain Carion meteorit-szakértő a leggyakoribb meteoritok, az úgynevezett kondritok közé sorolta a kődarabot, amelynek kora körülbelül 4,57 milliárd év, és amely szerinte a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövből érkezett.

A tönkrement tető ellenére Martine Comette örült a meteoritnak: "egy ilyen esemény meseszerű és valószínűtlenebb, mint egy lottónyeremény" - mondta a Le Parisien című lapnak. A meteorit ezen az oldalon látható, Carion szerint értéke néhány száz euró lehet.

Statisztikai szempontból közel 10-100-szor nagyobb az esély egy lottóötösre, mint hogy eltaláljon valakit egy meteorit - igaz, a becslések a becsapódási gyakoriságról csak közelítőek, és feltehetőleg pontosabbak lesznek a következő években.

Érdekességként megemlíthető, hogy egy bizonytalan feljegyzés alapján 1911-ben Egyiptomban agyonütött egy kutyát egy meteroit, egy szintén bizonytalan beszámoló alapján pedig 1825-ben Indiában oltotta ki egy ember életét egy kozmikus látogató. Biztos adat azonban egylőre nincs arról, hogy valaki meteoritbecsapódás miatt halt volna meg, arról viszont több beszámoló is létezik, hogy egy házat, illetve különféle háziállatokat eltalált egy meteorit.