Orosz hivatalnokok szerint a jeti 95%-os valószínűséggel létezik

Vágólapra másolva!
Bizonyítottnak látják a jeti, a híres-nevezetes havasi ember létét a róla szóló oroszországi konferencia részvevői, illetve a helyi közigazgatás illetékesei.
Vágólapra másolva!

"Nemzetközi tudósok egy csoportja megcáfolhatatlan bizonyítékokat gyűjtött a jeti létezésére Oroszország kemerovói területén" - jelentette be internetes oldalán a helyi közigazgatás, amely szerint a szakértők lábnyomokra, sőt feltehetően a jetitől származó szőrzetre bukkantak a hegyekben.

Az expedíción orosz, amerikai, kanadai, svéd és észt kutatók vettek részt - közölte a kemerovói terület vezetése, megjegyezve, hogy a begyűjtött leletek 95 százalékos bizonyossággal szolgálnak arról, hogy a jeti a régióban él - írja a Pravda.

Mondák szerint a jeti szőrős teremtmény, amely állítólag a Himalájában él. Sok orosz azonban úgy hiszi, Szibéria egyes vidékein is honos. Létezését azonban még soha nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani.

A mostani bejelentés súlyát is jelentősen csökkenti, hogy Kemerevo néhány éve kezdte "hajszolni" a jetit, hogy ezzel lendítse fel a régióba irányuló turizmust: a mondabeli lény azóta szimbólummá vált, és a jeti-szuvenírek a legnépszerűbbek a turisták körében. A hatóságok tavaly már Jeti Napot is indítottak, amely ezentúl minden évben a síszezon kezdetét jelzi.

Úgy tűnik, semmi sem akadályozhatja már meg, hogy megnyíljon a jetikutató-intézet Kemerovóban.