Több mint egy tucat látványos villám egy felvételen

villámok, Forsyth
Vágólapra másolva!
Messziről szép látvány, de közelről félelmetes jelenség. Temérdek látványos villámkisülést fotóztak le nemrég egy Észak-Amerika felett tomboló viharközpontnál. Több mint egy tucat feltűnő kisülést figyelhetünk meg egyetlen, negyed óra alatt rögzített fényképen.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Missouri államában található Forsyth városa közelében készült az alábbi felvétel, amelyet Allan Burch rögzített az idén nyáron. A kiadós zivatar során fellépett villámlást hosszú, 15 perces expozíciós idejű felvételen örökítette meg a fényképész - valójában negyed órán keresztül rögzített 15 másodperces fotókat, ezek montázsa látható az alábbiakban.

Forrás: Allan Burch
Zivatar Forsyth városa felett 2011. augusztus 6-án. A kép nagyméretű változatának letöltése (Allan Burch)

A lecsapódó villámok egy töltéssel bíró felhő és a földfelszín kiemelkedő tárgyai között alakulnak ki, és ezek a leglátványosabb légköri elektromos jelenségek. Egy-egy vihar során nagyon sok olyan kisülés is történik, amelyek mindössze a viharfelhő halvány és diffúz belső felvillanásaként figyelhetők meg, ezek a felhő-felhő villámok. A lecsapó villámok a világűrből világos foltokként láthatók.

Egy aktív viharzóna a világűrből figyelve