Egy fenséges természeti képződmény a magasból

Vágólapra másolva!
A Rainbow Bridge (Szivárvány híd) a világon egyedülálló geológiai forma, az egyik legnagyobb ismert természetes híd, amelyet a Colorado-fennsík folyóvizei vájtak ki évmilliók alatt. A közel száz méter magas boltív vörösessárga homokkőből épül fel.
Vágólapra másolva!

A kőzetek, amelyekből a Szivárvány híd formálódott, több százmillió évesek, és egy maitól igen különböző környezetben rakódtak le. A híd alapzata úgynevezett Kayenta homokkő, maga az ív pedig Navajo homokkőből épül fel. A mintegy 200 millió éves (tehát geológiailag fiatal) formáció extrém száraz klímaperiódusban ülepedett le több millió év alatt.

Forrás: GeoEye
A Szivárvány híd a GeoEye műholdjának felvételén

A folyóvíz a legkisebb ellenállás ösvényét követve a Navajo-hegy mellett meanderezett, és így formálta ki a Bridge-kanyont, amelyben egy uszony alakú kiszögellésből alakította ki a hidat. A folyó eleinte megkerülte a sziklát, majd a víz ereje lassan rést vájt belé.

A víz folyamatosan tágította a rést, végül új medret vájt, így a folyó új irányba folyt, napjainkig tágítva a lyukat. A 88 méter magas, 71 méter hosszú boltív észrevétlenül most is formálódik, és az azt kialakító erő fogja a pusztulását is okozni. Az ehhez hasonló természeti csodák ugyanis geológiai időskálán mérve csupán egy pillantás erejéig vannak jelen.

Forrás: US National Park Service

A képződmény régóta az itt élő indiánok kultikus helye, napjainkban is tartanak itt szakrális szertartásokat. Úgy hiszik, hogy az ív alatt ima nélkül áthaladni balszerencsét és nehézségeket hoz.

Sziklaívek a világban

A természetes kőhidak különleges geológiai formák, melyekkel a világ sok táján találkozhatunk, igen eltérő környezetekben, akár tengerparton, akár sivatagban. Kialakulásuk ugyanis végbemehet a tengervíz, a folyóvíz és a szél eróziós munkája vagy mállási folyamat révén is.

A sziklahidak méretei nagyon változóak, lehetnek pár méter, de akár több tíz méter magasak is. Ívük formája és hossza szintén sokféleséget mutat. Általában utóbbi alapján állítanak fel sorrendet közöttük, eszerint a világ legnagyobb (azaz leghosszabb ívű) természetes hídja a kínai Fairy Bridge, 121 méteres ívével és 90 méteres magasságával. Csak a magasságot figyelembe véve azonban a Csádban található 120 méteres Aloba Arch a rekorder. A legnagyobb természetes kőhidak közül több az Egyesült Államokban, azon belül is Utah államban található.