Az őssejtkutatás esélyei és veszélyei - előadás, film és beszélgetés a Mindentudás Egyetemén

Vágólapra másolva!
Orvosok és laikusok fantáziáját egyaránt izgatja az őssejtekben rejlő lehetőség, a szövetek, szervek megújítása, helyreállítása, a betegségek gyógyításának új távlatai. Ezekről beszélt Sarkadi Balázs a Mindentudás Egyeteme televíziós adásában. Az előadást, a kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést és a riportfilmet most teljes egészében megnézheti az alábbi videókon.
Vágólapra másolva!

Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus 1948-ban Budapesten született, általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen szerezte 1972-ben. 1986-tól a biológiai tudomány doktora, 1995-től a Semmelweis Egyetem habilitált egyetemi tanára, majd 2008-tól kutató professzora. 2004 óta az MTA levelező, 2010 óta rendes tagja. Kutatói pályáját az egyetem Élettani Intézetében kezdte, 1972 óta az Országos Vérellátó Szolgálat Kutató Intézetében dolgozik. Hosszabb tanulmányutat töltött 1976-77, 1990-92 és 2000-2001 között az Amerikai Egyesült Államokban, illetve 1982-83 között Kanadában. Tagja több nemzetközi tudományos társaság elnökségének. 1996 óta az MTA Membránbiológiai Kutatócsoportjának vezetője, 1995-ben és 2000-ben a Howard Hughes Medical Institute támogatását, 1996-ban Tankó Béla-díjat, 1997-ben Széchenyi professzori ösztöndíjat, 2000-ben Fulbright-ösztöndíjat, 2003-ban Akadémiai Díjat, 2006-ban Gábor Dénes-díjat, 2009-ben Ipolyi Arnold-díjat nyert el. Folyamatosan tart előadásokat a Semmelweis Egyetemen és az ELTE TTK-n, 14 végzett PhD-hallgatónak volt témavezetője.

Mayer András/ME

Emberi javítókészlet? - Őssejtek a kutatásban és a gyógyításban
Sarkadi Balázs előadása

Orvosok és laikusok fantáziáját egyaránt izgatja az őssejtekben rejlő lehetőség, a szövetek, szervek megújítása, helyreállítása, a betegségek gyógyításának új távlatai. Lehet-e a vérképző őssejtekből más szöveteket is létrehozni, alkalmazni az erek, csontok, a szívinfarktus gyógyításában? Mikor válnak alkalmazhatóvá az embrionális őssejtek a gyógyításban? A kuruzslás és a tudomány határán hogy található meg a keskeny helyes út?

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2528

Az őssejtkutatás esélyei és veszélyei
Dinnyés András, Lévai Balázs, Madarász Emília, Masszi Tamás, Mogyorósi Dorottya, Sarkadi Balázs

Orvosok és laikusok fantáziáját egyaránt izgatja az őssejtekben rejlő lehetőség, a szövetek, szervek megújítása, helyreállítása, a betegségek gyógyításának új távlatai. Hogyan végzik a kísérleteket az őssejtekkel a biológusok, és hogyan kezdik alkalmazni őket a klinikusok a gyakorlatban? Milyen eredményeket lehet már ma is felmutatni, és mik lehetnek a közeljövő nagy lépései? Hogyan különböztetheti meg a laikus a hiteles kezelési módszereket a kuruzslástól, ahol csak a kétségbeesett beteg emberek pénzét akarják megszerezni? Érdemes-e elrakatni a köldökzsinórvér-őssejteket? Miért nincs közösségi őssejtbank Magyarországon, és miért lenne rá nagy szükség?

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2679

Őssejtek a kutatásban és a gyógyításban
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a jövő orvostudományának legnagyobb várakozással figyelt kutatásai az őssejtterápiával kapcsolatosak. Naponta olvasunk őssejt-kutatásról, őssejtet felhasználó kezelésekről, reményekről és kudarcokról szóló híreket. A legtöbb őssejtterápiás módszer teljesen új, és még csak kísérleti stádiumban van. Ebben a korai fázisban előfordulhat, hogy a beavatkozás eredménytelen, vagy kedvezőtlen hatása van. A kutatások legújabb eredményei hozhatnak ebben áttörést, de a klinikai "lefordítás", vagyis a biztonságos alkalmazhatóság elérése a legnehezebb feladat.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2817

Az előadásról még több információt talál a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.