Képek a Föld felé közeledő kisbolygóról

kisbolygó
Vágólapra másolva!
A 2011 MD kisbolygóról készült újabb mérések szerint az égitest mérete 8 és 18 méter között van. Pályája erősen hasonlít a Földére, bár a Naptól kicsit messzebb húzódik, mint saját bolygónké. Keringési ideje 396 nap, pályasíkja 2,4 fokot zár be a Föld pályasíkjával.
Vágólapra másolva!

Hétfő este rendkívül közel, mindössze 12 ezer kilométerre halad el a Föld mellett egy autóbusz méretű kisbolygó. Noha becsapódásra a számítások szerint nem kerül sor, az égitest a GPS-műholdaknál is közelebb jön hozzánk. Ekkora égitestet ennyire közel még nem figyeltek meg. Méretét korábban 9 és 30 méter közöttire becsülték, ezt most 8-18 méterre szűkítették. Részletes háttér az égitestről és közelítéséről vasárnap esti cikkünkben.

Folyamatosan várhatók képek az égitestről, egyelőre Peter Lake felvételeit mutatjuk be. Az ausztrál asztrofotós bolygónk déli féltekéjéről örökítette meg a közelünkben elhaladó égitestet. A kisbolygót június 26-án, hazai időben 9.00 körül csípte el 50 centiméter átmérőjű távcsövével. Az égitest a legnagyobb közelség idején is csak +11 magnitúdó fényességű, tehát szabad szemmel ekkor sem látszik. A legkisebb távolságot követően gyorsan halványodik, miközben egyre messzebb kerül bolygónktól. Azonosítására Ausztráliából és Új-Zélandról adottak a legjobb lehetőségek, majd az égitestet távolodóban még Délkelet-Ázsiából, Kínából és Japánból van esély elcsípni, de megtalálásához mindvégig pontos csillagtérkép szükséges.

Forrás: Peter Lake, aartscope.blogspot.com

A 2011 MD kisbolygó Peter Lake felvételén. További adatok és képek az asztrofotós blogján tekinthetők meg (Peter Lake, aartscope.blogspot.com)

A kisbolygó mellékelt második képét a GRAS Observatory nevű hálózat segítségével készítették. Ez egy interneten irányítható teleszkópok alkotta rendszer, ennek megfelelően bár a mellékelt kép Ausztriából készült, a fotós messze az északi féltekén volt. Távirányítással üzemeltette a berendezést és örökítette meg június 27-én, hazai idő szerint 8.50-kor a 2011 MD kisbolygót, amikor az +14,5 magnitódó fényességet mutatott.

Forrás: Ernesto Guido, Nick Howes, Giovanni Sostero
A csillagos háttérhez képest elmozduló kisbolygó. További képek a remanzacco.blogspot.com honlapon tekinthetők meg (Ernesto Guido, Nick Howes, Giovanni Sostero, remanzacco.blogspot.com)

A 2011 MD jelű kisbolygóról készült képsorozat. Mivel az égitest az egyes képkockák rögzítése közben elmozdult az égen, egy halvány fénycsík formájában figyelhető meg (Peter Lake, aartscope.blogspot.com)