Hatalmas tengeri folyosókon vándorolnak az állatok a Csendes-óceánban

Vágólapra másolva!
A csendes-óceáni csúcsragadozók egy évtizedes nyomkövetése feltárta, hogy a vízi állatok a szárazföldiekhez hasonlóan jól meghatározható útvonalakat követnek. Ezek a széles folyosók olyan gazdagok az élőlényekben, mint amilyenek a szárazföldi állatok vándorútvonalai az afrikai szavannákon.
Vágólapra másolva!

A 2000-ben indult Census of Marine Life tengeri fajszámlálási program egyik része volt 23 tengeriragadozó-faj nyomkövető eszközökkel megjelölése (Tagging of Pacific Predators, TOPP). Olyan állatokat követtek nyomon, mint a különböző tonhalak és cápák, valamint tengeri madarakat és a tengeri emlősök közül egyes fókákat és kék bálnákat is megfigyeltek. Az eredmények kiértékelését a Nature legújabb számában tették közzé a kutatók.

Az állatok vándorútjának követéséből kiderült, hogy a nagy ragadozók az Egyesült Államok nyugati partja mentén dél felé folyó Kaliforniai-áramlatot követik, majd egy részük áttér az északi csendes-óceáni átmeneti zóna elnevezésű, az óceánon átívelő vándorútra, amely a Csendes-óceán nyugati és keleti felét köti össze. Ez az útvonal nagyjából Alaszka és Hawaii között félúton helyezkedik el a hideg szubarktikus és a melegebb szubtrópusi víztömeg találkozásánál.

Forrás: NOAA
Kék bálna (Balaenoptera musculus)

A tengernek ez a része tápanyagokban rendkívül gazdag, mondja Barbara Block, a Stanford Egyetem tengerbiológusa, a cikk egyik társszerzője. "Kicsit olyan, mintha az afrikai szavannát néznénk, és megpróbálnánk kitalálni, hol vannak a zebrák és a gepárdok által használt ivóhelyek, hol a termékeny völgyek, hol a sivatagok, amelyeket az állatok igyekeznek elkerülni" - mondja Block. "Amikor a hatalmas óceáni birodalmat nézzük, akkor olyan különböző állatok esetében kell hasonló kérdésekre válaszolnunk, amilyen a kékúszójú tonhal, a kék bálna vagy a kérges teknős."

"Ez az első publikáció, amely valamennyi darabkát egy helyre gyűjti össze" - mondja Daniel Costa, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem ökológus és evolúcióbiológus professzora, aki a tengeri emlősök, madarak és teknősök nyomon követését felügyelte. Ilyen sok különböző állatfajt még sosem figyeltek meg együtt ilyen nagy léptékben, mondja Costa.

A tanulmányból kiderült, hogy számos faj számára a tengervíz hőmérséklete jelenti a fő tényezőt az évszakos vándorlásoknál. A vizsgálatok feltárták, hogy a Kaliforniai-áramlat olyan, mint egy óriási tengeri szavanna, amelyen hatalmas számú bálna, cápa, fóka, tengeri madár, teknős és tonhal vándorol évről évre. Az is kiderült, hogy a nagy utakra vándorló fajok zöme előre jelezhető szezonális minta szerint tér vissza bámulatos hűséggel ugyanazokra az óceáni területekre, ahol először megjelölték őket.

Wikimedia Commons
Kérges teknős (Dermochelys coriacea)

Egyes ragadozók, például a kaliforniai oroszlánfókák egész életüket a Kaliforniai-áramlatban töltik, mások viszont nagy távolságokra vándorolnak a Csendes-óceánon keresztül keresve, hol találják meg legnagyobb bőségben táplálékukat, például krillt, szardíniát és kalmárokat.

Az óceáni birodalmakkal való megfelelő bánásmód nélkül a most látott fajok jó része eltűnhet a jövő generációk elől, mondja Block. "A mostani munka viszont megalapozza a tengeri élővilág védelmének lehetősét, és segítségével a jövőben is nyüzsöghetnek Észak-Amerika vizeiben a ragadozók és a zsákmányállataik."