Galaktikus porvihart okozott két galaxis ütközése - kép

A Centaurus-A sötét porfelhői a Hubble-űrtávcső képén. A kép nagyméretű változatának letöltése
Vágólapra másolva!
Egy egész csillagvárosban felkavarodott az égitestek közötti finom por, nagy valószínűséggel egy másik galaxissal történt ütközés következtében. A Hubble-űrtávcső látványos felvételén a Centaurus-A galaxis csillagközi felhői minden korábbinál részletesebben tanulmányozhatók.
Vágólapra másolva!

Csillagközi porfelhők hálózata rajzolódik ki a Centaurus-A (vagy NGC 5128) galaxis képén. A tőlünk mintegy 11 millió fényévre lévő objektum legfeltűnőbb alakzata egy hatalmas, lapos és torzult korong alakban nyúló képződmény, amelyben sűrű porfelhők figyelhetők meg. A mellékelt képet a Hubble-űrtávcső (HST) rögzítette az objektumról. A HST detektorai az optikai mellett az ultraibolya és a közeli infravörös tartományra is érzékenyek. Ennek köszönhetően a por által takart területre is jobban belát a Hubble, mint amennyire az kizárólag az optikai tartományban lehetséges.

Forrás: NASA, ESA, STScI
A Centaurus-A sötét porfelhői a Hubble-űrtávcső képén. A kép nagyméretű változatának
letöltése (NASA, ESA, STScI)

A porfelhők alakja és eloszlása alapján a közelmúltban egy másik galaxis ütközhetett az objektumnak. A kataklizma során támadt lökéshullámok megkavarták a poranyagot, és néhol heves csillagkeletkezést indítottak el. Ebbe a galaktikus porviharnak is nevezhető folyamatba nyújt bepillantást a mellékelt kép. A galaxis centruma egyébként egy aktív, szuper-nagytömegű fekete lyukat is tartalmaz, amely két anyagsugarat lövell ki az űrbe, mint arról nemrég egy szintén látványos kép kapcsán beszámoltunk. Utóbbi azonban nem látható a Hubble képén, mivel azt a rádiótartományban lehet ideálisan megfigyelni.

Film a Centaurus-A galaxisról