Vágólapra másolva!
Hatalmas sárgászöld fényfüzér táncolt az égen Izland felett. A látványos képen két sarkifény-függöny, a Tejút sávja és csillaghalmazok is azonosíthatóak - illetve ezek néhány tükörképe is felismerhető egy tóban.
Vágólapra másolva!

Mintha több Tejút lenne az égen a mellékelt képen, amelyet Stephane Vetter készített a Jökulsárlón gleccsertó felett Izlandon. A képen hatalmas ívként húzódó sarki fény a légkör magas régióiban levő, gerjesztett állapotú anyag sugárzásától jön létre, amikor a Nap felerősödő aktivitása több töltött részecskét juttat bolygónk mágneses terébe.

Forrás: Stephane Vetter, nuitsacrees.fr
Sarki fény Stephane Vetter felvételén az izlandi Jökulsárlón gleccsertónál. A fotót hat külön képből rakták össze, nagyméretű változata innen tölthető le. A fényképész további látványos képei a honlapján tekinthetők meg

A hatalmas ív alatt a sötét égi háttéren egy sokkal sötétebb, második ív is megfigyelhető. Ez a Tejút sávja, amelyen kívül még jó néhány csillag is azonosítható a képen. Mindezeken alatt pedig még egy további, ismét zöldes sarki fény ív látható a horizont közelében. Legalul a tó vizében a sarki fény íveknek egyes részei vissza is tükröződnek.

Ajánlat: