Óránként százezer kilométerrel száguldó anyagot fotóztak a Nap felszíne felett

protuberancia, Nap
Vágólapra másolva!
Óránként nyolc földátmérőt, közel 100 ezer kilométert tett meg a forró gázanyag a Nap felszíne felett egy májusban megfigyelt jelenség során. Két látványos felvételen mutatjuk be, hogyan száguld az izzó anyag a mágneses erővonalak mentén.
Vágólapra másolva!

2011. május 25-én látványos protuberanciát, azaz a napfelszín felett lebegő gázhidat figyelt meg John Stetson csillagász. Míg a protuberanciák többsége nyugodt, vannak közöttük látványos változást, alkalmanként robbanásokat produkáló jelenségek.

Forrás: John Stetson
A látványos protuberancia a napkorog peremén, amely a megfigyelt nagy sebességgel haladt. A két felvétel készítése között húsz perc telt el (John Stetson)

A protuberancia anyaga szokatlanul gyorsan mozgott, óránként majdnem 100 ezer kilométer tett meg, amely nyolcszorosa a Föld átmérőjének. Ilyen sebességgel egyébként Budapesttől New Yorkig a légvonalban mért 7400 kilométert négy és fél perc alatt tennénk meg.

Forrás: John Stetson
Kinagyított felvétel a május 25-i protuberanciáról (John Stetston)

protuberancia: a Nap fotoszférájából a kromoszférába emelkedő, nagyságrendileg 10-100 ezer kilométeres gáznyúlványok. A protuberanciak anyagát a Nap felszínéből kiemelkedő mágneses erővonalak tartják lebegő állapotban. A nyugodt protuberanciak élettartama több hét, az aktív (robbanó) protuberanciak gyorsan változnak, anyaguk ritkán ki is repülhet a Napról. A napkorong peremén a protuberanciak világosak, a korong előtt sötétek, utóbbi esetben filamenteknek is nevezik őket. Forrás: tudabazis.csillagaszat.hu