Papok és rabbik után imámok is kiálltak az evolúcióelmélet mellett

Vágólapra másolva!
Több ezer keresztény lelkipásztor és félezer rabbi után az iszlám tanítók, az imámok is megkezdték annak a nyílt levélnek az aláírását, amelyben kijelentik, nem összeférhetetlen a vallásos hit és az evolúció.
Vágólapra másolva!

A világon az Egyesült Államokban a legerősebb az evolúció tanait elutasító kreacionista, illetve annak "tudományos" köntösbe bújt formája, az intelligens tervezettség mozgalom. Egy 2005-ös felmérés szerint az amerikaiak 64 százaléka elfogadhatónak tartaná a kreacionizmus tanítását az evolúcióelmélet mellett az iskolákban, és 38 százalék inkább a kreacionizmust tenné be a tananyagba az evolúcióelmélet helyett.

Ezért fontos, hogy az elmúlt héten az iszlám vallási tanítók, az imámok is elkezdték aláírni azt a nyílt levelet, amelyben a vallási vezetők kinyilváníthatják azon véleményüket, hogy az evolúció tanai nem összeférhetetlenek a vallásos hittel.

A 2006-ban indított The Clergy Letter program keretében eddig 12 722 aláírás gyűlt össze keresztény lelkipásztoroktól, és a három évvel később indított Rabbi Lettert 476 rabbi írta alá.

Az előző nyílt levelekhez hasonlóan az Imam Letter is elmagyarázza, miért nem káros a hívők számára, ha elfogadják az evolúció igazságát. Szerepel benne egy felhívás is, amelyben követelik a kreacionista elképzelések tanításának tiltását a természettudományokkal foglalkozó órákon. "Mi mint imámok, arra bíztatjuk az iskolai bizottságokat, hogy erősítsék meg elkötelezettségüket az evolúció tudományának tanítása mellett", áll a levélben, amelyet T. O. Shanavas michigani orvos, a perrysburgi Islamic Center of Greater Toledo tagja fogalmazott.

"Ez azt mutatja, hogy az evolúció és a tudomány áthidalhatja azt, amelyet egyesek mély vallási szakadékoknak láthatnak, és közös nevezőként egyesítő tényezőként szolgálhat a vallások között" - mondja Michael Zimmerman, az indianapolisi Butler Egyetem tanára, a Clergy Letter program létrehozója.

A pozitív fejlemények mellett azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a különböző vallások hívei között is nagyon sok szélsőséges található. Nemrég például Londonban űztek ki a mecsetéből egy imámot és kapott halálos fenyegetéseket azért, mert nyíltan kijelentette, támogatja a darwinista tanokat. A fundamentalista keresztény közösségek is - különösen az Egyesült Államokban - folyamatosan lobbiznak a kreacionizmus tanításáért a természettudományi órák keretében.