Megtalálták a Jurassic Park óriáspókját

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatócsoport új pókősmaradványra bukkant Északkelet-Kínában. A hálószövő pókoknak jelenleg ez a legnagyobb ismert fosszíliája.
Vágólapra másolva!

Paul Selden és munkatársai az új pókősmaradványra egy ismert fosszília-lelőhelyen, a kínai Daohugou-padoknál (Taohukou-padok) bukkantak. A pók a ma is létező kerekhálós pókok közé, a Nephilidae családba tartozott, amelynek tagjai a keresztespókok rokonai.

A Nephila jurassica névre keresztelt pók úgy 165 millió éve, a jura időszakban élhetett a Földön. A mai Nephila fajokra is jellemző a hatalmas méret, közülük kerül ki a körülbelül 12 centiméteres testű, dél-afrikai Nephila komaci, melynek több, mint egy méter átmérőjű hálója kisebb denevérek elfogására is alkalmas. A Nephila fajokra jellemző az ivari kétalakúság, a nőstények általában jóval nagyobbak, mint a hímek.

Seldon et al, Biology Letters (2011).
Nephila jurassica

A most előkerült Nephila-fosszília szintén nőstény pók ősmaradványa. Testmérete körülbelül 2,5 centiméteres és ehhez jönnek még a testénél jóval hosszabb, mintegy 15 centiméteres lábak. Ezzel a nagysággal a N. jurassica a valaha talált legnagyobb fosszilis pók, írják a kutatók a Biology Letters mai számában. Viszonyításképpen a Földön ma élő legnagyobb pók, a góliát madárpók (Theraphosa blondii) átmérője a lábakkal együtt 30 centiméter, de a madárpókok nem szőnek hálót.

A fosszilis pókon lévő jól megőrzött szövőkarmok arra utalnak, hogy mai rokonaihoz hasonlóan ez a pók is állandó hálót szőhetett. Ez hatalmas előnyt jelenthetett az evolúciós fegyverkezési harcban, hiszen a hálójával valószínűleg még madárszerű állatokat is zsákmányul ejthetett.