A kongói gorillák szerencsésen átvészelték a helyi harcokat

Vágólapra másolva!
Két természetvédő szervezet felmérése szerint a gorillák nemcsak túlélték a helyi villongásokat a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik nemzeti parkjában, de számuk kicsit még növekedett is.
Vágólapra másolva!

A Grauer- vagy keleti síkvidéki gorilla (Gorilla beringei graueri) kizárólag a Kongói Demokratikus Köztársaságban honos, ahol az utóbbi 15 évben meglehetősen bizonytalan volt a sorsuk a rendszeres polgárháborús összecsapások miatt. A gorillaszámlálást a Wildlife Conservation Society és az Insitut Congolais pour la Conservation de la Nature (ICCN) vezetésével végezték a szakemberek 2010 végén a Kahuzi-Biega Nemzeti Parkban. A csoport tagjai örömmel állapították meg, hogy a gorillák száma a 2004-ben feljegyzett 168-ról 181 egyedre növekedett.

A híresebb hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) rokona, a Grauer-gorilla a gorillák legnagyobb alfaja a világon. Tömege elérheti a 225 kilogrammot is. Veszélyeztetett faj, valószínűleg kevesebb mint 4000 példány él belőle.

A gorillaszámláló csapat a park mintegy 600 négyzetkilométeres felföldi részét vizsgálta át. Az alacsonyabban fekvő terület nagyrészt hozzáférhetetlen a kutatók számára a helyi milícia gyakori járőrözései miatt. A csoport a fészekszámokból - a gorillák minden éjjel fészket készítenek maguknak az alváshoz - és a közeli ürülékhalom méretéből becsülték meg a gorillák számát a területen.

A kutatók abban bíznak, hogy hamarosan eljuthatnak a számukra most tiltott és életveszélyes helyekre is. Így sokkal pontosabb képet kaphatnak majd a gorillák tényleges állományáról.