Az álmokról a Mindentudás Egyetemén: már nézhetők a teljes felvételek

Mindentudás Egyeteme 2.0 logó
Vágólapra másolva!
A Mindentudás Egyeteme hétfői televíziós adásában Acsády László ismertette az alváskutatás legújabb eredményeit. Az előadást, a kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést és a riportfilmet most teljes egészében megnézheti az alábbi videókon.
Vágólapra másolva!

"Álmában csönget..."? - Az agy működése alvás közben
Acsády László előadása

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Minden harmadik ember alvászavarral küzd, ami jelentősen befolyásolja szellemi, érzelmi állapotát. Az alvás valódi értelmét mégsem ismerjük. Az újabb eredmények szerint az alvás aktív, magas fokon szervezett idegrendszeri tevékenység, mely szoros kapcsolatban van az alvást megelőző ébrenléttel. Az alvás neurobiológiájának megismerése közelebb visz magunk és az agy működésének megismeréséhez.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2517


Beszélgetés az alvás és az álmok kutatásáról
Bányai Éva, Bódizs Róbert, Halász Péter, Lévai Balázs, Pócs Éva, Purebl György

Az alvás létünk egyik legszemélyesebb, legintimebb állapota. Egyszerre hétköznapi és misztikus jelenség. Mindennap megismétlődik, mégsem mondhatjuk, hogy alaposan ismerjük. Az alvás során nemcsak a külvilággal változik meg a kapcsolatunk, hanem önmagunkkal is. De mit jelent valójában ez a megváltozott kapcsolat? Miért alszunk, és miért álmodunk? Hogyan értelmezhetjük az alvás során megélt élményeket a gyógyítás, a lelki egészség, az idegrendszeri kutatás, a népi hiedelmek és a vallás szemszögéből.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2618s

"Aludj szépen..." - éjszakai üzemmód
Életünk kétharmadát átalusszuk, majd 200 ezer órát, közel 24 évet. Mi történik ezalatt az agyunkban, milyen folyamatok zajlanak le? Miért alszunk, miért nem alszunk!? Az alvás rejtélyét agysebészeti műtőben, fluoreszkáló agyú egerekkel teli laboratóriumban, diagnosztikai- és terápiás központban, alváslaborban derítjük fel műsorunkban - 21. századi eszközökkel, módszerekkel.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2806

Az előadásról még több információt talál a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.