Vágólapra másolva!
A báriumpaszta helyett egy a természetes széklethez sokkal jobban hasonlító anyagot használnak a székletürítési gondok felderítésére az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Újabb beszámolók szerint egyre jobban terjed a mesterséges széklet használata a székelési problémák felderítése során az amerikai klinikai gyakorlatban. A székletürítési gondok egy részét a végbél anatómiai elváltozása okozza, ilyenkor az orvosok röntgenvizsgálattal próbálják megtalálni a baj okát. Azért, hogy láthatóvá tegyék a belet, kontrasztanyagot nyeletnek le a pácienssel. Az erre a célra általában használt báriumpaszta tulajdonságai azonban sok szempontból nem hasonlítanak a valódi széklet jellemzőihez. Ezért a vizsgálatok eredményei nem mindig tükrözik a valós helyzetet, így egyes esetekben a székletürítési panaszok okára sem derül fény.

A mesterséges székletet Retta Pelsang, az Iowai Orvostudományi Egyetem radiológusa és munkatársai fejlesztettek ki még 1999-ben, és a találmányról az American Journal of Gastroenterology szakfolyóiratban számoltak be. A mesterséges széklet, az úgynevezett FECOM - egy szilikonnal töltött, báriummal borított, képlékeny eszköz - alakjában és állagában sokkal jobban hasonlít a normálisan formált székletre, mint a báriumpaszta. Az eddigi tapasztalatok szerint a FECOM-ot a betegek többsége jobban is tolerálta, mint a báriumpasztát.

A mesterséges széklettel végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a széklet állaga és alakja befolyásolja a végbél és a végbélnyílás találkozásának szögét (az úgynevezett anorektális szöget). Ez a szög kisebb, ha a képalkotáshoz báriumpasztát alkalmaznak. Az eltérés alkalmanként hamis rendellenességeket mutathat ki a báriumpasztás vizsgálatoknál, amelyek fölösleges további vizsgálatokhoz vagy beavatkozásokhoz vezethetnek, illetve nem mutatja ki a székelési zavar okát. A FECOM alkalmazásával azonban a hamis pozitív és negatív eredmények egy része kiküszöbölhető.