Így startol majd a világ legerősebb rakétája - látványos animáció

Vágólapra másolva!
A nyugdíjazásra ítélt űrrepülőgépeknél kétszer nagyobb terhet lesz képes Föld körüli pályára feljuttatni az a hordozórakéta, amelynek terveit kedden tárta a nyilvánosság elé a Space Exploration Technology (SpaceX) nevű amerikai cég.
Vágólapra másolva!

A Falcon Heavy névű rakéta képes lesz a Föld körüli pályán túlra, a Holdra, egy aszteroidára vagy akár a Marsra is eljuttatni terhét, ami adott esetben embert szállító űrhajó is lehet. Az eddig megépített rakéták közül eddig csak az Apollo űrhajókat a Holdhoz szállító Saturn V volt nagyobb, mint a Falcon Heavy, ám azt az Apollo-program után kivonták a forgalomból.

Elon Musk, a SpaceX elnöke szerint az új rakéta üzemeltetése sokkal olcsóbb lesz, mint bármelyik, az amerikai kormányzat vagy más magáncégek által megépített társaié. Egy indítás az előzetes számítások szerint 80-125 millió dollárba kerül. A Falcon Heavy 2013-ban, a kaliforniai Vandenbergh Légibázisról indul majd első útjára, de a tervek szerint lesznek majd indítások a floridai Cape Canaveralből is. Musk, a PayPal alapítója az amerikai űrkutatási ügynökséget (NASA), a hadsereget és más állami szerveket nevezte meg a potenciális megrendelők között.

A Falcon Heavy annak a hordozórakétának a megerősített változata, amelynek segítségével hamarosan egy teherűrhajót juttatnak fel a Nemzetközi Űrállomásra. Az új rakéta több mint 53 tonna hasznos terhet tud majd alacsony Föld körüli pályára feljuttatni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Koqg5it90CPYA7Je

Animácó a Falcon Heavy startjáról

A SpaceX volt az első magánvállalat, amely űrhajót juttatott fel a világűrbe és onnan épségben le is hozta. A tavalyi kísérlet végén a Dragon űrkapszula a Csendes-óceán vizére szállt le.