A Mindentudás Egyeteme 2.0 első előadása most - hétfő, 20.30, m2

Vágólapra másolva!
Kibővült adásokkal folytatódik a Mindentudás Egyeteme a Magyar Televízióban. A 16 héten át, elsőként április 4-én látható tudományos-ismeretterjesztő sorozat újabb szemeszterében már nemcsak tudományos előadásokat, hanem ismeretterjesztő filmeket és kerekasztal-beszélgetéseket is láthatnak egy-egy témáról az érdeklődők.
Vágólapra másolva!

A tudománynépszerűsítő sorozat műsorvezetője, a közszolgálati televízió kulturális adásaiból ismert Lévai Balázs szerint ilyen színvonalon és ilyen dózisban régen kerülhettek a képernyőre tudományos ismeretterjesztő műsorok. "Az elmúlt évek legnagyobb szakmai élménye számomra, hogy ennek az intenzív munkának részese lehetek. Napjaink tudományának és televíziózásának legjobbjai dolgoznak ebben a sorozatban. Hihetetlenül sokat tanulok tőlük, nyugodtan mondhatom, új dimenziók nyílnak meg előttem, s remélem, majd a nézők előtt is. Felfedezés, kreativitás, szellemi kaland és izgalom 2400 percben - ez a Mindentudás Egyeteme 2.0."

ME -Mayer András
Kornai András szegedi előadása

A magyarországi tudományos ismeretterjesztés egyik legnépszerűbb vállalkozása, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Telekom által alapított Mindentudás Egyeteme új sorozata 2011 elején indult el a Norvég Alap támogatásával. Összesen tizenhat előadást hallgathatott meg a közönség, egyebek között a genetika, az alváskutatás, a fenntartható energetika vagy az asztrobiológia legújabb kutatási eredményeiről.

2011. április 4-től hetente más-más tudományos témával ismerkedhetnek meg a nézők a Magyar Televízióban tizenhat héten át: az előadásokat követően egy-egy téma felkért szakértői kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg az előadásokban felvetett társadalmi kérdéseket. A kutatási eredmények gyakorlati hasznosításáról pedig magazinműsorban tájékozódhat a nagyközönség. Hétfőn az előadást, kedden az ismeretterjesztő filmet, szerdán a kerekasztal-beszélgetést közvetíti az m1 14.30-tól. Az ismétlések ugyanezen napokon lesznek láthatók az m2-n 20.30-tól.

A tévéműsorok tervezett adásrendje itt látható. A műsorok később a program honlapján, a mindentudas.hu címen is elérhetők lesznek. További információk Barabási Albert-László előadásáról az új [+] Tudni jó honlapon.

A sorozat előadói Acsády László, Aszódi Attila, Barabási Albert-László, Chikán Attila, Falus András, Gelencsér András, Hartai Éva, Kéri Szabolcs, Kiss László, Kornai András, Lévai Péter, Mádlné Szőnyi Judit, Mihály György, Moravánszky Ákos, Sarkadi Balázs és Tariska Péter. Az előadásokhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseken az egyes témák további elismert szakértői vesznek részt. A Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján minden előadásról és előadóról bőséges információkat találnak az érdeklődők, ugyanitt az előadássorozat korábbi szemeszterei is elérhetők.

2011. április 4., 14.30, m1 (ismétlés: 20.30, m2)
Mindentudás Egyeteme 2.0
48/1.: Amit ma megtehetsz, megteszed holnap is - Kiszámítható-e az emberi viselkedés dinamikája?

Fotó: Mindentudás Egyeteme - Mayer András

A bolygók pályáját pontosan ki lehet számítani, az időjárásról is egyre pontosabb jóslatokba bocsátkozhatunk, az emberi viselkedésnél viszont kevés kiszámíthatatlanabb jelenség van. A Mindentudás Egyetemén a világhírű fizikus, egyetemi tanár, Barabási Albert-László győzi meg a nézőket arról, hogy az emberi viselkedés előrejelzése mégsem teljesen reménytelen.

Műsorvezető: Lévai Balázs; szerkesztő: Stodulka Gábor; rendező: Petrucz Krstan; főszerkesztő: Sipos Pál