Magyar őssejtkutató világelső eredményt ért el lovakkal

Vágólapra másolva!
A világon először sikerült lovak testi sejtjeiből olyan őssejteket létrehozni, amelyek később szinte bármilyen sejttípussá képesek átalakulni. A Kanadában dolgozó Nagy András vezetésével elért eredményeknek - a lehetséges állatorvosi alkalmazásokon kívül - az emberi gyógyászatban is komoly szerep juthat a jövőben, elsősorban az ízületi problémák jobb megértésében.
Vágólapra másolva!

Dr. Nagy András (Mount Sinai kórház, Toronto, Kanada) és kollégái a világon először hoztak létre lovakból olyan őssejteket, amelyek szinte bármilyen sejttípussá képesek átalakulni. Ezeket a sejteket nevezik pluripotens őssejteknek. Amikor már kifejlett testi sejteket alakítanak vissza ilyen őssejtekké, indukált pluripotens őssejtekről (iPS sejtek) beszélünk.

Ilyen iPS-sejteket embernél és más állatfajoknál már eddig is sikerült létrehozni (például bőrsejtekből), de ez az első alkalom, hogy ezt lovaknál érték el. Az eredmények az emberi és az állatgyógyászat szempontjából is komoly áttörésnek számítanak: az utóbbi esetben azért, mert az őssejteken alapuló terápiás lehetőségeket már a klinikai vizsgálatok megkezdése előtt is megbízhatóan lehet majd tesztelni. Nagy előny, hogy az emberi betegségek modellezésére sok esetben jobban megfelelnének a lovak, mint a jelenleg legáltalánosabban használt egérmodellek.

A lovak elsősorban azoknak az emberi betegségeknek a tanulmányozására lennének alkalmasak, amelyek az inakat, az ínszalagokat, az ízületeket és a csontokat érintik. Ilyen kórkép például a köszvény és az ízületi gyulladás (arthritis). Az eredmények a lovak gyógyításában is sokat segíthetnek majd, tekintve, hogy az állatoknál csak igen lassan gyógyulnak a csonttörések, a porcokat érintő károsodások, továbbá az inak és az ínszalagok sérülései.

A testi sejtek újraprogramozása két hónapot vett igénybe. Az így létrejött sejtek ezt követően pluripotenssé váltak, vagyis olyan sejtek lettek, amelyekből bármilyen szövettípust elő lehet állítani. "A pluripotenciát az összes jelenleg rendelkezésre álló teszttel megerősítettük, így elmondható, hogy ezeket a sejteket valóban fel lehet majd használni a regeneratív orvostudományban" - mondta Nagy Krisztina, a Mount Sinai kórház laborjának munkatársa.